sobota 23. prosince 2017

Knihy na recenze (pro portál Chrudimka.cz - Zubr si hledá hnízdo, Pod zemí, pod vodou, Kdo zabil Snížka? a Ztracený slib, pro nakladatelství Mystery Press - Smrt má vůni inkoustu)

Dobrý předvánoční večer,

jak jsem avizovala v předchozím článku, přicházím s další várkou knih na recenze.

Pro portál Chrudimka.cz budu tentokrát recenzovat hned tři dětské knihy - Zubr si hledá hnízdo, Pod zemí, pod vodou a Kdo zabil Snížka? A k tomu jsem si vybrala román pro ženy Ztracený slib.

U nakladatelství Mystery Press jsem si k recenzování vybrala historickou detektivku Smrt má vůni inkoustu.

Pojďme se na těchto pět knih podívat.





Zubr si hledá hnízdo

Oksana Bula


Tuhle knihu jsem si vybrala kvůli dceři, kniha je věkově určena přímo pro ni. A taky ji už máme několikrát přečtenou a moc se líbila, má nádherné pestrobarevné ilustrace, které doplňují příběh. Brzy se můžete těšit na recenzi na Chrudimce.


Anotace:

Co dělají zvířátka v zimě? Čím se živí, když všechno zasype sníh?
Třeba takový medvěd celou zimu prospí. Ó, to by byla krása, zasní se zubr. A tak vyhledá tukoně, kouzelné lesní bytosti, které ukládají zvířátka k zimnímu spánku. Podaří se zubrovi tukoně přesvědčit, že by také rád celou zimu prospal a probudil se až s prvními paprsky jarního sluníčka?

Půvabná obrázková knížka pro nejmenší okouzlí jedinečným výtvarným stylem a nezaměnitelnou atmosférou.

Pro děti od tří let.





Pod zemí, pod vodou

Aleksandra a Daniel Mizielińští


Tato naučná kniha pro děti a mládež mě velmi zaujala a je opravdu na co koukat a čemu se divit. Ocení ji i dospělí.


Anotace:

Další fascinující kniha autorů bestsellerových Map. Po obrázkovém putování kolem světa přichází čas na pozoruhodnou výpravu do zemského jádra a na dno oceánů.

Velkoformátová kniha plná propracovaných ilustrací a detailních průřezů je nabitá informacemi. A netradičně — oboustranná. Ať začnete z kterékoli strany, postupně se noříte pod zemský povrch nebo pod hladinu moří stále hlouběji, abyste se uprostřed knihy setkali v zemském jádru.

Na cestě potkáte zvířata žijící pod zemí i podivná stvoření mořských hlubin. Zjistíte, kam sahají nejdelší kořeny na světě. Objevíte složitý systém podzemních potrubí, kabelů a tunelů. Narazíte na senzační vykopávky i zkamenělé kosti dinosaurů. Prohlédnete si všechny možné nory a doupata, zabloudíte v jeskynních bludištích a sjedete až na dno nejhlubšího dolu světa. Vyzkoušíte staré ponorky i skafandry, prozkoumáte vrak Titaniku. Zkrátka odhalíte nejedno tajemství podzemního i podvodního světa.

Tuhle knížku budete chtít číst pořád dokola, studovat detaily, které vám předtím unikly, podivovat se nad rozmanitostí světa… A hlavně, už nikdy se nebudete na svět dívat stejnýma očima.

Pro čtenáře od sedmi let.





Kdo zabil Snížka?

Petra Soukupová


Na tuto knihu jsem velmi zvědavá, zajímá mě, jak autorka podá dětem smrt psa a především, kdo ho zabil?


Anotace:

Když si Martina přála psa, netušila, že se Snížkem budou samé potíže. Z malého bílého štěněte vyrostl pes, kterého skoro nikdo ve vesnici nemá rád. Dokonce i její máma se ho bojí. A tak když Martina jednoho dne najde Snížka mrtvého, hned ji napadne, že nezemřel náhodou. Opravdu Snížka někdo zabil?

Martina se spolu s kamarády Frantou, Kájou a Viktorem pustí do vyšetřování Snížkovy smrti a jejich dobrodružné pátrání přinese nečekaná odhalení.

Po knížce Bertík a čmuchadlo přichází úspěšná autorka knih pro dospělé Petra Soukupová s dalším neobyčejným příběhem pro děti, tentokrát s detektivní zápletkou.

Pro čtenáře od devíti let.






Ztracený slib

Kate Mortonová


Od této autorka mám doma skoro všechny knihy, ale ani jednu jsem ještě nečetla, takže nyní je čas to napravit. Knihu mám již rozečtenou a můžu říct, že jsem napnutá jako struna.


Anotace:

Je červen 1933 a Loeanneth, venkovské sídlo Edevanových, se připravuje na tradiční oslavu letního slunovratu. Šestnáctiletá Alice Edevanová je jako na trní: nejenže vymyslela dokonalou zápletku pro svou detektivku, ale je také až po uši zamilovaná. Jenže než udeří půlnoc a noční oblohu rozzáří ohňostroj, utrpí Edevanovi bolestnou ztrátu, po níž opustí Loeanneth nadobro.
O sedmdesát let později je po jednom nepovedeném případu seržantka londýnské policie Sadie Sparrowová poslaná na nucenou dovolenou, a tak odjede ke svému dědečkovi do Cornwallu. Když uprostřed hlubokého lesa narazí na opuštěný dům obklopený zpustlou zahradou a dozví se o malém chlapci, který beze stopy zmizel, probudí se v ní profesní ctižádost. 
Tou dobou vede Alice Edevanová, nyní stará dáma, život uspořádaný téměř stejně pečlivě jako detektivky, které ji proslavily. Až jednou začne mladá policistka klást otázky o minulosti její rodiny a probudí zpět k životu složitý propletenec tajemství, před nimiž Alice celý život utíkala…





Smrt má vůni inkoustu

Vilém Křížek


Tuhle historickou detektivku a navíc od českého autora jsem si zkrátka nemohla nechat ujít. Zrovna ji dočítám a jsem napnutá jako struna, co se skrývá za podivným chováním Alberta Richtera.

Anotace:

SHERLOCK HOLMES MÁ BRILANTNÍ MOZEK. ELIÁŠ SATTLER NAVÍC DOKONALÝ ČICH…

Praha počátku dvacátého století se může zdát poklidná a idylická, ale pod povrchem vřou ostré spory: mezi Čechy a Němci, bohatými a chudými, podporovateli a odpůrci zbrojení… Tehdy začnou významnému průmyslníkovi Albertu Richterovi chodit výhružné anonymní dopisy a v sázce se ocitne hned několik životů.

Netradiční soukromý vyšetřovatel Eliáš Sattler má čich na zločin – a to doslova. Citlivý nos mu umožňuje zachytit i stopy, které jiným uniknou: závan osudného parfému, pot podezřelého na předmětu doličném, stopu sotva zaschlého inkoustu…

Sattler se ujímá případu anonymních dopisů, ale zaplétá se do něj hlouběji, než by se mu líbilo. Skandál, smrt, zakázaná láska, série obvinění – podaří se mu spirálu zločinu zastavit? 





Co na knihy říkáte? Vybrali byste si?

Mám v záloze ještě jeden článek s dalšími novinkami na recenze, ale ten si necháme až po Vánocích.

4 komentáře:

  1. Wow, samé krásné knihy :-) Na Kate Morton jsem zvědavá, četla jsem od ní Tajemství letního odpoledne a moc se mi líbila. I ty dětské knihy vypadají lákavě. Přeji krásné čtení :-) a šťastné a veselé Vánoce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, doufám, že se ti Vánoce vydařili a pěkné svátky vánoční.
      Kate Morton se čte sama, moc se mi to zatím líbí a jsem strašně zvědavá na konec.

      Vymazat