pondělí 25. prosince 2017

Knihy na recenze (pro nakladatelství MOBA - Husitská epopej VI, Království meče, pro nakladatelství OMEGA - "Dávám ti své tělo...", pro nakladatelství Mystery Press - Sestup, pro portál Chrudimka.cz - Milujte královnu)

Krásný první svátek vánoční,

doufám, že jste pod stromečkem našli alespoň jednu knihu. Já tam měla dvě, ale nadělila jsem si je sama. Zítra mě čeká ještě jeden Ježíšek a myslím, že poté vám přinesu článek s novinkami v mé knihovně.

Dnes pro vás mám opět článek s knihami na recenze, myslím, že do konce roku bude poslední.

Od nakladatelství MOBA mi k recenzování dorazily dva historické romány, Husitská epopej VI a Království meče.

U nakladatelství OMEGA jsem byla vybrána v recenzním konkurzu na knihu "Dávám ti své tělo..." Jak píšu milostné scény, z čehož mám velkou radost.

Od nakladatelství Mystery Press mi dorazila e-kniha Sestup.

Pro portál Chrudimka.cz budu recenzovat historický román a Marii Terezii, Milujte královnu.

Nyní si knihy přiblížíme prostřednictvím anotací.





Husitská epopej VI: 1461 - 1471 Za časů Jiřího z Poděbrad

Vlastimil Vondruška


Tuhle novinku jsem si nemohla nechat ujít, moc se těším na další příběhy rozvětvené rodiny Prokopů. Spíš než historický román se jedná o rodinnou ságu na pozadí historických událostí.


Anotace:

Sedmidílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Snad žádná jiná historická epocha našich dějin není v obecných představách tak kontroverzní, jako právě husitství. Ta doba je pro dějepisné líčení o to složitější, že obě strany, katolická i kališnická, měly svým způsobem pravdu, ale obě současně páchaly bezpráví. Snad poprvé se v naší literatuře objevuje dílo, které se odehrává v obou znepřátelených táborech, aniž by jeden upřednostňovalo před druhým. Historicky věrně popisované události tvoří kulisu čtivého a napínavého příběhu rozvětvené rodiny Prokopů, jejíž příslušníky postaví neúprosný osud proti sobě. Předposlední díl celé ságy představuje léta, kdy byl český král Jiří z Poděbrad na vrcholu své moci. Právě v té době se mu podařilo zlomit odpor vedlejších zemí Koruny české. Jenže posilování moci panovníka, který si v očích zbytku Evropy nesl cejch kacíře, znamenalo zesílení tlaku proti němu. A jako už několikrát v minulosti se papežově politice podařilo poštvat proti českým zemím uherského krále. Jenže Jiří z Poděbrad byl nejen obratný válečník, ale také mimořádně šikovný diplomat. Navíc musel stále zápasit s domácí opozicí katolicky smýšlejícího panstva a s nároky církve. Šestý díl epopeje končí smrtí Jiřího z Poděbrad. V prostředí boje a intrik postupně umírají příslušníci i druhé generace rodu Prokopů a na jejich místo nastupují děti a vnuci. Jejich svět však už není naplněn původními ideály kališnického hnutí, ale pragmatickým zápasem o majetek a postavení. V mnoha případech však také úsilím o prosté lidské štěstí. Vyprávění nás opět zavede do Prahy, Písku, Plzně a dalších měst, ale také na rožmberská a poděbradská panství, do Horních Uher, Říma a spolu s poselstvem českého krále i do dalších zemí.





Království meče

František Niedl


Již čtvrté pokračování historické série Rytířů z Vřesova od mého oblíbeného autora. Moc se těším.


Anotace:

Wolfram Katzinger z Olšové, někdejší johanita, jehož jediným majetkem je jeho meč, vynikající kůň, statečnost a umění boje, stojí věrně ve službách krále Jana. Beneš z Vřesova pokračuje dál ve stavbě svého hrádku Vřesova, jelikož jenom pevné zdi, prozíravost a snad i močály svírající Vltavu na pomezí z Bavorskem ho mohou uchránit před opakujícími se nájezdy bavorského šlechtice, který je v Čechách znám spíše pod přezdívkou Hanz Křivák. Jako Rožmberkův man, kterého si mladý vladař i přes vzájemnou rozepři velice cení, musí Vřesov opouštět a účastnit se bojů jak s vnitřními, tak s vnějšími nepřáteli na obranu krále. Nebo proti němu? To podle toho, na které straně Rožmberk zrovna stojí.





"Dávám ti své tělo..." Jak píšu milostné scény

Diana Gabaldon


Další z mých oblíbených autorů, Diana Gabaldon, tentokrát prozradí něco ze zákulisí svých knih. Budu se opakovat, ale na knihu se moc těším.


Anotace:

Většina lidí se mýlí v tom, že si pod pojmem sexuální scéna představuje čistý sex, tedy jen pouhou výměnu tělesných tekutin. Jenže dobrá sexuální scéna spočívá ve výměně emocí, ne tělesných tekutin. Znamená to tedy, že taková dobrá scéna může zahrnovat celou řadu emocí. Zuřivostí nebo smutkem a radostí počínaje, něhou či překvapením konče. 

Samotná sexuální touha není emoce, ale pouhá jednorozměrná hormonální reakce. Tudíž pokud se v sexuální scéně zmiňujeme o sexuální touze, ať už ji popisujeme co nejobšírněji, je to pořád, jako kdybychom dokola popisovali vzor tapety v ložnici. Taková tapeta stojí za to, abychom jí věnovali letmý pohled, ale v podstatě je nudná. 

Jak tedy vyjádřit výměnu emocí? Dialogem, popisem nebo akcí? Vše záleží na nás. Platí však, že nejpůsobivějším a nejsilnějším nástrojem při psaní, který autor vůbec má, je právě dialog. To, co lidé říkají, odhaluje podstatu jejich charakteru. 

Diana Gabaldon v této knize srozumitelně a jednoduše ukazuje, jak má taková milostná scéna vypadat.





Sestup

Tim Johnston


Po přečtení anotace, jsem hned zatoužila si tento thriller přečíst.


Anotace:

KDYŽ VÁM UNESOU DCERU, NENÍ TO ŽÁDNÝ THRILLER!

Pobyt ve Skalistých horách má být pro Courtlandovy poslední rodinnou dovolenou, než jejich dcera nastoupí na sportovní vysokou školu. Zatímco osmnáctiletá Caitlin si chce především otestovat běžeckou kondici v náročném terénu, její rodiče doufají, že mimořádně krásné horské prostředí pomůže zažehnat dlouhotrvající manželskou krizi.

Ale když si jde Caitlin se svým mladším bratrem časně ráno zaběhat a později je za dramatických okolností v kopcích nalezen pouze Sean, ukáže horská krajina svou mnohem děsivější tvář.

Dívčino zmizení, záhadné a o to trýznivější, rozděluje cesty jednotlivých členů rodiny, z nichž každý určitým způsobem přebírá odpovědnost za to, co se stalo. Neutuchající naději ztělesňuje otec Grant, který své pátrání nevzdává a věří, že jeho dcera je stále naživu.

Kdy ale přestane hledat i on?





Milujte královnu

Anton Hykisch


Když jsem letos od tohoto autora četla knihu Věřte císaři, která pojednávala o Josefu II., byla jsem rozhodnutá, že si přečtu i Milujte královnu, která chronologicky předchází. Když jsem zjistila, že jí nakladatelství HOST letos vydá, moc mě to potěšilo.


Anotace:

Milujte královnu je příběhem silné ženy a zároveň příběhem tereziánské epochy. V pestrém sledu se střídají scény z pražských, bratislavských, vídeňských, berlínských a pařížských paláců i panovnických dvorů, stejně jako z velkolepých knihoven, hudebních salonů, laboratoří, univerzit a selských chalup. Osudy slovenských vzdělanců se proplétají s osudy významných evropských filozofů a hudebníků. Román Milujte královnu je fiktivním bilancováním vladařských záměrů i osudů.





Tak co říkáte? Myslím, že jedna kniha lepší než druhá a já bych nejraději četla všechny naráz.

Žádné komentáře:

Okomentovat