úterý 22. října 2019

Strážce lesa (recenze knihy Bordeří povídačky 2 – Pavel Mondschein)

Bordeří povídačky 2, autor Pavel Mondschein, vydal Pavel Mondschein, Praha, 2019, 208 stran


„A nezdálo se ti to náhodou? Představivost máš živější než mraveniště před deštěm, to o tobě ví každý.“

Když autor Pavel Mondschein nabídl k recenzování knihu o svém čtyřnohém kamarádovi Kubíčkovi, která za pár dní vyjde, neváhala jsem ani minutu. Doma máme borderku Jessie a čtyřletá dcera miluje čtení pohádek před spaním, tak proč si nepřečíst knihu, jejíž hrdina nám bude blízký. Nyní vám můžu říct, že to byla trefa do černého. Již první díl se setkal s velkým úspěchem u čtenářů a věřím, že i dvojka ho bude v hodnocení následovat a možná ho i překoná.

Než si přiblížíme knihu, představím vám autora:
„Narodil se roku 1978 v Praze, časem však dal velkoměstskému životu vale a odstěhoval se do malé vesničky na dohled od Řípu. Tam se nyní věnuje překládání počítačových her, chovu ovcí a literatuře, to vše v souladu s životním mottem „pást, psát a spát“. Rád čtenáře překvapuje svým širokým záběrem – ačkoliv jej mají mnozí zafixovaného jako pohádkáře a humoristu, není mu cizí ani vážnější tvorba. Je podepsán pod pohádkovým cyklem Bordeří povídačky, postapokalyptickou sérií Zapomenuti v očistci a řadou povídek a novel různých žánrů.

Nyní již k samotné knize. Čeká vás jedenáct příběhů plus jeden bonusový. Tentokrát bych řekla, že hlavní hrdina Kubíček ustoupil trochu do pozadí a přenechal trochu slávy čtyřem štěňatům, která se narodila borderce Kýnce. Spolu s nimi objevujeme svět a přihlížíme, jak se zaučují a rozvíjejí své vlohy být jednou dobrými hlídači a především pastevci. Jako správná štěňata vymýšlejí lumpárny a nenechají nikoho v klidu. Při svých toulkách po okolí se seznamují i s obyvateli lesa a jednoho dne je čeká velké překvapení, potkají zvíře, které ještě v životě neviděli. Kdo se jim to připletl do cesty? Kdo je ten podivný strážce lesa? Jaká dobrodružství na ně čekají? A co Kubíček, dokáže včas zasáhnout? Vezměte si na klín své dítko nebo vnouče a přečtěte si společně tyto krásné příhody.

„Starý sýček, který v okolí zastával roli ponocného, usedl na větev věkovitého dubu a táhlým zahoukáním ohlásil půlnoc. Ne snad, že by to někdo ocenil – až na pár ježků už všichni dávno spali. Ale to mu nevadilo. Šlo o princip.“

Již po přečtení prvních pár slov a vět jsem byla nadšená autorovou bohatou češtinou, milými a někdy i úsměvnými přirovnáními a tím, jakou pohodu a radost jeho slova v člověku probouzí. Knihu budete číst s úsměvem na rtech, někdy vám ho vykouzlí vtipné situace, jindy porozumění tomu, co nám autor sděluje mezi řádky.

V příbězích se jako ve správných pohádkách skrývá poučení. Autor dokáže probudit v dětských myslích zájem a zvídavost. Možná, že vás děti během čtení zahrnou několika všetečnými dotazy. Budou se spolu s vámi strachovat o čtyřnohé hrdiny. A možná vás překvapí, že večer budou bez odmlouvání čekat napjatí pod peřinou na další bordeří povídačku.

„Kýnka s vyplazeným jazykem přimhouřila oči, naklonila hlavu na stranu a znalecky zhodnotila své nejnovější dílo. Spokojeně mlaskla. Dokonalé! Vytahané stonky petržele vrhaly šikmé stíny přes rozkousaný košík, zdánlivě nahodile rozmístěné důlky v trávníku ladily s kosmickým pořádkem, k tomu všemu se vzduchem linula vůně čerstvě zkypřené půdy… ano, mohla být na svůj výtvor po právu pyšná. A také že byla! Konečně vypadalo okolí hájovny k světu.“

Ačkoliv kniha je rozdělena do jedenácti kapitol a zdánlivě oddělených povídek, od okamžiku, kdy se borderátka setkají v lese se záhadným tvorem, začíná se odvíjet jeden příběh, který graduje v posledních kapitolách. Sám autor nám identitu záhadného tvora neprozradí, ale ilustrátorka nenechá naši představivost ve štychu a pomůže nám. Když jsem nakousla téma ilustrací, knihu zdobí úžasné přátelské barevné ilustrace ilustrátorky Aleny Doubravové, která je majitelkou bordeří smečky, takže pro inspiraci nemusela chodit daleko.

Jak jsem již uvedla, v závěru knihy bordeří dobrodružství graduje a vy se budete o naše kamarády strachovat. Nechte se překvapit, kdo je nakonec z velké šlamastyky zachrání. Na konci nás také čeká nejedno radostné shledání.

Autor si pro své čtenáře na konci knihy přichystal odměnu, bonusovou povídku, která nás navnadí na pomalu se blížící vánoční čas.

„Vánoce jsou prostě doba, kdy si můžete krásně sedět v teple před krbem, vyprávět si příběhy a dobře se každou chvíli najíst. Načuchat se svátečních vůní, až máte v nose jako v pelíšku. A pak vyběhnout na dvůr a řádit ve sněhu, pořádně si užít příchod zimy a koukat na měsíc v nejdelší a nejkouzelnější noci v roce. Nejde zkrátka jenom o nějakého chlapa, který létá po nebi a rozdává dárky, to ani náhodou, kdepak!“

Doufám, že už v autorově mysli vznikají další a další bordeří příhody a do budoucna se budeme moci těšit na další pokračování.

Ať jsou vám čtyři roky, čtyřicet anebo dvakrát čtyřicet, věřím, že si v této půvabné povídkové knížce najdete zalíbení.

Moje hodnocení je 100 %.

Děkuji autorovi za příjemné chvíle strávené mezi čtyřnohými kamarády na stránkách jeho knihy.

Knihu si můžete koupit v předprodeji zde, oficiálně vychází již za pár dní a to 24. října. A všechny příběhy si také můžete přečíst zdarma na autorových stránkách zde.

pondělí 14. října 2019

Svět erotického zboží (recenze knihy Život s vůní lubrikantu – Emma Scharkez)

Život s vůní lubrikantu, Emma Scharkez, vydal Martin Koláček - E-knihy jedou, Praha 2019, 312 stran

„Budu žít normální a hezký život. Beru zpět, můj život byl a je skvělý. Budu žít život jako normální žena s rodinou. Je konec čtyři sta hodinovým pracovním výkazům. Je konec s domácími úkoly dělanými po Skypu. Je konec braní synů do práce, abych si je alespoň na chvíli užila. Budu správná matka a manželka.“

Když před nedávnem autorka Emma Scharkez sháněla pro svoji e-knihu vhodné recenzenty, neváhala jsem a nabídla jí svoji spolupráci. Jedná se o autorčinu prvotinu. Kniha mě upoutala svojí anotací, která slibuje čtenáři lehkou erotiku, autorka nás totiž zavede do prostředí prodejní sítě luxusních kamenných sexshopů.

Emma Scharkez pochází ze Západních Čech, ze kterých však odešla za hlasem svého srdce do Čech Východních, kde žije s manželem a dvěma syny. Zajímá se o historii, ráda čte a cestuje. Autorka se jako manažerka již několik let pohybuje v oblasti hotelnictví a gastronomie s malým odskokem do oboru prodejen s erotickým zbožím, tato životní zkušenost ji inspirovala k sepsání knihy Život s vůní lubrikantu.

Nyní již k samotné knize, ta ukrývá příběh manažerky Kláry, která spolu s manželem vychovává dva malé syny, ale pro samou práci v oblasti hotelnictví jí na rodinu v poslední době nezbývalo moc času. Rozhodne se s tím něco udělat, už žádné přesčasy a práce po nocích, rozhodne se najít si normální práci s normální pracovní dobou, aby mohla být své rodině plně k dispozici. Upoutá ji jeden inzerát a ačkoliv netuší, o jakou práci se přesně jedná, vyrazí na pohovor. Vítr ji zavane do pro ni neznámých vod, do oblasti obchodu s erotickým zbožím. Jak se Klára popere s novou výzvou? Bude mít konečně více času na rodinu? Řeknu vám jedno, rozhodně se nudit nebude a vy s ní.

„Drahá, radím vám dobře, nikdy nehrajte poker, protože veškeré emoce jsou jasně vidět na vaší tváři. Nikdy nedokážete blufovat,“ ujímá se slova paní Svobodová.
„Viděli jsme zděšení, dokonce strach a nakonec vítězství. Dokážete nám vaše myšlenkové pochody převést do slov? Je to opravdu důležité, dejte si prosím záležet. Další kávu?“

Z mého pohledu autorka zvolila nevšední téma, stejně jako Klára na začátku příběhu jsem byla prostředím sexshopů nepolíbená a myslím, že i z toho důvodu pro mě byl příběh zajímavý, poutavý a řekla bych, že i poučný. Někdy jsem valila oči a byla jsem ráda, že mi nikdo nekouká přes rameno, co právě čtu. Čeká na vás humorná kniha, místy zapeklité situace, s kterými si hrdinka poradí po svém, nadsázka, ale i horké chvíle. Je to zkrátka čtivě napsaná kniha. Sama autorka prohlásila, že se jedná o čtení pro ženy do autobusu, na obveselení a zkrácení cesty do práce, s tím naprosto souhlasím. Mně kniha krátila chvíle, kdy syn spal v kočárku a já hltala slovo za slovem.

Z knihy je cítit, že vychází z osobních zkušeností samotné autorky, a ve spojení s humornými situacemi je kniha velmi čtivá. Příběh má hlavu a patu. Sledujeme postupné seznámení se hlavní hrdinky s novým oborem a její inovativní nápady, díky nimž se firma ubírá tím správným směrem. To vše je okořeněné nejrůznějšími příběhy z běžného života hrdinky. Scéna s policií nemá zkrátka chybu. Moc mě zajímalo, jak autorka knihu zakončí. Bylo pro mě příjemné překvapení, že si nechala otevřená zadní vrátka, která velmi zavánějí příslibem pokračování.

„Kde jsem to dosud žila? No, v klášteře to fakt nebylo!“
  
Autorčiným přáním je, aby kniha byla vydána i v tištěné formě, přeji jí, aby se to vyplnilo, dle mého si příběh jistě své čtenářky najde, ať už to budou pracující ženy při cestě do práce anebo maminky na mateřské, které rády utečou od každodenní péče o potomky k malému rozptýlení. Pokud kniha vyjde se stejnou obálkou jako ta elektronická, rozhodně přitáhne pohledy každého kolemjdoucího, tím si jsem jistá, otázkou zůstává, zda čtenářky budou mít odvahu tuto knihu číst na veřejném místě, aniž by se červenaly.

Chcete-li si přečíst příběh, který může rozšířit vaše obzory, který vám několikrát vykouzlí úsměv na rtech, sem tam způsobí i červenání a občas budete údivem valit oči, tak vám tuto knihu mohu vřele doporučit.

„Jsem si skoro jistá, že jsem si vybrala jedno z nejzajímavějších možných nových povolání. No dobrá, trošku netradiční zaměstnání, ale určitě velice zajímavé a podnětné.“

Moje hodnocení je 80 %.

Děkuji autorce, že rozšířila mé obzory a zároveň mě pobavila. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit třeba zde nebo u kteréhokoliv prodejce e-knih.