pondělí 14. ledna 2019

Zápolení na poli lásky (recenze knihy Ve třiceti (poprvé) singl – Lisa Daily)

Ve třiceti (poprvé) singl, autorka Lisa Daily, vydalo nakladatelství Mystery Press, Praha 2018, 336 stran

„Vy mi tvrdíte, že ty muffiny jsou s trávou?“ zeptám se nevěřícně. Najednou se rozchechtám. Vážně jím se svojí osmdesátiletou sousedkou čokoládové muffiny s trávou? Už to tak bude. A dokonce to tenhle týden ani není to nejpodivnější, co se mi stalo.“

Alex a Michael se znají už od školky a jejich láska jim vydržela až do dospělosti. Jenže má to jeden háček, a to, že se na Michaela provalí, že je vlastně gay, což je pro Alex velká rána, protože o tom neměla nejmenší tušení. Tak takto začíná oddychová kniha Ve třiceti (poprvé) singl. Začátek je rozhodně neočekávaný až neskutečný, jelikož snad všichni z Alexina okolí tušili, že Michael je zkrátka na chlapy a rozhodně Alex nešetří svými poznatky. Jak Alex zareaguje? Bude schopná si ve třiceti najít novou lásku? Co když se opět zmýlí? Tato kniha vám zpestří chmurný zimní večer, ale rozhodně neočekávejte čtení pro náročné čtenáře.

Začátek knihy se mi zdál opravdu neskutečný, a to i díky tomu, jak se Alex postavila k nové situaci. Ale pak se kniha rozjela vtipným směrem, kdy Alex její okolí začalo radit a pomáhat v randění a světe div se, zapojil se do toho i Michael. Romantické duše se mají na co těšit, protože příběhu rozhodně nebude chybět láska.

„Jestli první fáze týhle noční můry byla, když mi kamarádi a rodina oznamovali, že Michael je tak jasnej gay jako Elton John a že není možný, abych to nevěděla, druhá fáze je, že mi stejní kamarádi a členové rodiny donekonečna opakují, jak je Michale statečný, že to přiznal. Jako by ho k tomu nic nenutilo. Jenom celostátní televize.“

Alex má zajímavé povolání, které mě hodně zaujalo, je environmentální psycholožkou, teda specializuje se na vliv prostředí na zákazníky a napomáhá různým zařízením s přípravou příjemného prostředí pro jejich klienty. Tohle mě na celé knize zaujalo snad nejvíce.

Na konci knihy si pro nás autorka nachystala jednu překvapivou událost, která všechny stmelí dohromady.

Je to zkrátka oddychový román, místy až neskutečný a hodně nadsazený. Ale je čtivý a zpříjemní dlouhé zimní večery.

„Cítím, jak v jeho náruči roztávám, napětí mezi námi je nádherné, přirozené a zároveň i matoucí. Zkoumám rysy jeho čelisti, maličkatý dolíček v levé tváři, když se usmívá, sexy důlek na bradě, jeho pevná záda a nasávám každičký detail, abych si ho mohla znovu promítat v hlavě později, kdyby se to už náhodou nemělo nikdy opakovat.“

Knihu bych doporučila všem ženám, které si rády přečtou o nástrahách lásky a těm, co se ve třiceti ocitli singl, protože tato kniha vám dodá sílu říct si, že na tom nejste ještě tak zle.


Moje hodnocení je 90 %.

Za to, že jsem si knihu mohla přečíst děkuji nakladatelství Mystery Press, a pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit zde.