úterý 27. února 2018

Knihy na recenze (pro portál Chrudimka.cz - Poslední paní Parrishová a Ekonomie dobra a zla, pro nakladatelství Omega - Knihkupkyně)

Krásný mrazivý den,
dnes tu pro vás mám tři novinky, které budu v brzké době recenzovat.

Pro portál Chrudimka.cz budu recenzovat thriller Poslední paní Parrishová a bestseller Ekonomii dobra a zla.

Od nakladatelství Omega jsem dostala k recenzování novinku Knihkupkyně.

Nyní si knihy v krátkosti představíme.





Poslední paní Parrishová

Liv Constantine


V nakladatelství Domino vychází jeden lepší thriller než druhý. Této knihy jsem si všimla také díky Reese Witherspoon, která tuto knihu zvolila ke čtení pro svůj čtenářský kruh. A po přečtení anotace se již nedalo odolat.


Anotace:

Získali jste všechno, co jste kdy chtěli? A je to takové, jak jste si představovali? Opravdu?

Amber Pattersonová už toho má dost. Příšerně ji nebaví být taková nula: tuctová, téměř neviditelná žena, kterou každý přehlíží. Přímo před očima má vzor toho, jak by mohl její život vypadat.
Jak by měl vypadat. Daphne Parrishová je blonďatá bohyně, která bere svůj luxusní život jako naprostou samozřejmost. Společně se svým manželem patří k místní honoraci, mají peníze, moc, obdiv, navíc dvě krásné dcerky... Proč by někdo měl mít všechno, zatímco jiný nemá nic?

Amber by se při pohledu na Daphne možná zadávila závistí, ale to se nestane. Má totiž plán,
jak sladký život své sokyně postupně nahlodat a zničit, aby mohla v závěru nastoupit na její místo.
Podaří se jí proniknout do rodiny Parrishových a zanedlouho se stává Daphninou blízkou
přítelkyní. Ráda přijme pozvání, aby s nimi jela na dovolenou, protože jí to skýtá vítanou příležitost
ke sblížení se šarmantním Jacksonem. Všechno jde naprosto hladce... ale pak Amber dostihne pečlivě skrývané tajemství z minulosti, které by mohlo její krásný plán úplně zničit. Něco takového ona ale odmítá připustit. A tehdy začne opravdové peklo. 

Psychothriller Poslední paní Parrishová nás provádí nejtemnějšími zákoutími lidské mysli a
prostřednictvím celé řady nečekaných zvratů můžeme až do konce jenom hádat, jak to všechno
nakonec dopadne.





Ekonomie dobra a zla

Tomáš Sedláček


Nejspíš budete Tomáše Sedláčka znát z televizních diskusích, kde se vyjadřuje jako uznávaný odborník přes ekonomii. Po této jeho knize jsem pokukovala již nějaký ten čas a jako vystudovaný ekonom si ji prostě nemůžu nepřečíst, i když dle názorů na Databázi knih, je kniha spíše filosofická, ale to mi vůbec nevadí, ba naopak.


Anotace:

Ekonomie dobra a zla byla přeložena do 21 jazyků (včetně perštiny či japonštiny) a sklidila úspěch u zahraniční kritiky (Financial Times, New York Times, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung) i na akademické scéně. V angličtině ji publikovalo prestižní nakladatelství Oxford University Press. V Německu a ve Švýcarsku se ihned po vydání stala bestsellerem. Dočkala se také několika divadelních zpracování (Londýn, Helsinky, Lucemburk, Bukurešť, Bratislava).

Ekonomie dobra a zla ukazuje, jak barvitě uměli o majetku, vlastním užitku a společenském blahu přemýšlet naši předkové. Autor bere čtenáře na dobrodružnou pouť ke kořenům naší civilizace a na příkladech starých Sumerů, Hebrejů, antických myslitelů či filozofa Descartesa ilustruje, jak inspirativní je sledovat proměny lidského tázání z hlediska ekonomie, pokud je zasazena do širšího kontextu.

V autorově podání je ekonomie krásný humanitní obor, jehož kořeny a souvislosti jdou mnohem hlouběji, než si dnes člověk dokáže představit. Kniha je ale něčím víc než sondou do dějin ekonomického myšlení. Ukazuje, kolik čerstvých a překvapivě relevantních myšlenek můžeme v dědictví starých civilizací najít. A hlavně, jak přesvědčivě s nimi lze jít proti proudu a kacířsky nabourávat stereotypy, s nimiž dodnes pracujeme – jako lidé každodenního života i jako vědci nebo ekonomové.

Sedláček dává ekonomii nový rozměr, dosah a rozlet a propojuje ji s filozofií, uměním, náboženstvím i současnou filmovou tvorbou – vytrhuje ji ze zajetí pouze technické analýzy. V první části této knihy hledá ekonomii v mýtech a v druhé mýty v ekonomii. Obojí je díky autorově rozhledu, erudici a čtivému zpracování unikátní příležitostí, jak poznat naši dobu, sama sebe i svůj vztah k věcem hmotným i duchovním.

Ekonomická kniha roku – 1. místo na Mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu (Wirtschaftsbuchpreis)





Knihkupkyně

Cynthia Swanson


Tuto knihu jsem si před chvílí přinesla z pošty, je to žhavá novinka nakladatelství Omega a po přečtení anotace jsem neodolala.


Anotace:

1962: V New Yorku jsou možná zlatá šedesátá léta, ale v Denveru – jako v mnoha jiných městech – je to jinak: život svobodné dívky po třicítce je téměř bohémský. Osmatřicetiletá Kitty Millerová se smířila se svým netradičním životem. Kdysi měla vážnou známost, ale nevyšlo to. Teď se naplno věnuje svému knihkupectví a každý večer se vrací do svého útulného domu.

A pak jsou tu ještě ty sny...

1963: Katharyn Anderssonová je provdaná za Larse, lásku svého života. Žijí v dokonalém domě na předměstí Denveru, což je ideální místo pro výchovu dětí. Katharyn má všechno, po čem Kitty vždycky toužila. Jenže Katharyn existuje pouze tehdy, když Kitty spí.
Zpočátku si Kitty výlety do světa snů užívá. Ale s každou další nocí se noční okouzlující život stává skutečnějším. Když se hranice mezi oběma světy začnou stírat, Kitty najednou čelí nejisté budoucnosti. Jakou cenu musí zaplatit, aby mohla zůstat? A co musí obětovat, pokud chce odejít?




Doufám, že vás některá z knih zaujala. Co máte v plánu číst vy?

Hezký den

2 komentáře:

  1. Krasne kousky, Pavli. Knihkupkyni bych rada cetla, ale asi mi nejak unikla...

    OdpovědětVymazat
  2. Thrillery u Domina mě ohromně lákají, budu zvědavá, jak se ti bude líbit Poslední paní Parrishová :-)

    OdpovědětVymazat