čtvrtek 22. února 2018

Velmi křehké pouto (recenze knihy Historie včel - Maja Lunde)

Historie včel, autorka Maja Lunde, vydal DOBROVSKÝ, Praha 2017, 392 stran

„Zacházela jsem dál do historie a tam jsem našla vše. O hromadném vymírání živočišných druhů, zejména pak zmizení opylujícího hmyzu. O vzestupu hladiny moří, o globálním oteplování planety a o jaderných haváriích, které tomu přispěly největší měrou. Skutečnosti o tom, jak světové velmoci jako USA a Evropa postupně padly, protože se nedokázaly přizpůsobit, a v nastalém chaosu a bídě přežil jen zlomek lidí na zdecimované Zemi.“

Norská spisovatelka Maja Lunde přináší čtenářům zajímavý pohled na mezilidské vztahy a křehkou vazbu mezi člověkem a přírodou, kterou je tak snadné narušit. Historie včel je autorčinou prvotinou pro dospělé a po přečtení doufám, že přijdou další knihy.

V knize sledujeme tři časové linie příběhu. Minulost, rok 1852, kdy se v Anglii zdrcený biolog a následně obchodník s osivem William snaží najít nový smysl proč žít a proč vstát z postele. Jeho smyslem života se stanou včely a vybudování toho nejvhodnějšího příbytku pro ně. Přítomnost, rok 2007, kdy úspěšný americký včelař George bojuje nejen se svým synem, ale následně i s mizením včel. Budoucnost, rok 2098, v Číně mladá matka pětiletého syna Tao denodenně pracuje jako opylovačka, protože včely už na naší planetě nenajdete. Tao se potýká nejen s každodenním stereotypem, ale snaží se, aby jejího syna nečekal stejný osud, chce pro něj víc. Svedou hlavní hrdinové marný boj s osudem? Podaří se někomu dosáhnout svého cíle? Kdo nakonec přinese tu největší oběť? Jak to s těmi včelkami nakonec dopadne? Přečtěte si knihu, která není jen o včelách, ale je především o lidských vztazích, o rodinných vazbách a o touze splnit si svůj sen.

„Úly typické pro naši farmu měly danou konstrukci. Jejich podrobné nákresy visely zarámované v jídelně. Emma je kdysi našla ve starém kufru někde na půdě a chtěla mi tím udělat radost, což se jí podařilo. Samotný kufr, ve kterém nákresy našla, by se dal prodat jako hodně cenná starožitnost. Dnes byl součástí jídelny jako připomínka toho, že naši předci právě s tímto kufrem přepluli oceán z Evropy do Ameriky.“

Prolínání tří dějových linek dodává knize na spádu. Na začátku máte dojem, že spolu příběhy nesouvisí, vždyť je dělí tolik let, ale na konci se příběhy krásně pospojují a celá kniha dostane hlubší smysl.

Všechny příběhy mi přišly zajímavé, ale jeden mi byl bližší, byl to příběh Tao a ačkoliv se odehrává v budoucnosti, nepřišel mi vůbec nereálný. Blízký mi byl tím, že hlavní hrdinkou je mladá matka, která chce pro své dítě v životě to nejlepší a poté, co se stane neočekávaná událost, nevzdá se a pátrá na vlastní pěst a je schopná obětovat i svůj život.

Na začátku jsem měla velký problém s postavou Williama, jako otec velké rodiny, který by se ji měl snažit zabezpečit, není schopen vstát z postele a utápí se ve svém neúspěchu. Ale poté přijde ten správný impuls a od té chvíle si ho zamilujete pro jeho píli a odhodlání a budete stát po jeho boku i při jeho nezdarech.

George má komplikovaný vztah se synem, ale události, k nimž dojde, přece jen jejich vztah trochu stmelí. George na konci knihy naštval svým nekontrolovatelným výbuchem, ale asi to tak mělo být a autorka tím dodala příběhu na skutečnosti.

„Vždy se to odehrálo víceméně stejně. Po kontrole včelstev se zjistilo, že ačkoliv byly úly v naprostém pořádku a medníky i plodiště nevykazovaly žádné abnormality, včely byly během několika hodin pryč.  Odletěly a už se nevrátily. A toto chování nebylo včelám podobné.“

Kniha je velmi čtivá. Maja Lunde je skvělá vypravěčka a z knihy je poznat, že příběh měla promyšlený do posledního detailu. A moc se mi líbilo, že na konci dala lidem naději, přestože to pro někoho znamenalo bolestnou ztrátu.

Od knihy rozhodně nečekejte odborné termíny a ani ji nepovažujte za naučnou knihu o včelách, ačkoliv se jich dotýká, jedná se o beletristické dílo, v němž autorka zachycuje křehké pouto mezi přírodou a člověkem a především poukazuje na důležitost existence těch malých pilných tvorečků, včel.

„A pokud jde o med, podle Thomase se bez něj obejdeme. Je to produkt jejich píle a hraje zásadní roli v jejich životě. Včely neúnavně pracují, aby měly medu dostatek, ale pak přijdeme my, lidé, a jejich zásoby jim sebereme.  Vezmeme si něco, co nám nepatří.“

Knihu doporučuji nejen milovníkům sladkého medu, ale i těm, kteří si rádi přečtou o složitosti lidských vztahů a o touze něčeho v životě dosáhnout. Je to kniha o lásce, snaze změnit osud, odhodlání a píli a o naději. Snad vás přivede k zamyšlení, tak jako mě.

Knihu hodnotím 100 %.

Za to, že jsem si román mohla přečíst, děkuji nakladatelství Omega, a pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit na Knihy Omega nebo Knihy Dobrovský.

2 komentáře: