pátek 2. února 2018

Novinky v mé knihovně # 10

Dobrý večer, čtenáři,

dnes zveřejňuji letos první článek s novinkami, které rozšířily moji knihovnu.
Pokud mě sledujete pravidelně, víte, že jsem se v prosinci stala členem Knižního klubu a dnes vám představím knihy, které jsem si objednala z lednového katalogu. Dále dvě knihy, které mám z druhé ruky od paní Indrákové a jednu knihu, kterou jsem si vybrala u kamarádky Darči.




Nebe na němž nesvítily hvězdy

Rainer M. Schröder


Tato kniha mě zaujala svým názvem, obálkou a dle anotace si troufám tvrdit, že půjde o silný příběh.

Anotace:

Alija Bet je hebrejské kódové označení pro ilegálně organizované přistěhovalectví do britské mandátní oblasti Palestina.
Pro Leah a Janneka svitla na obzoru naděje – oba jsou z rodiny jediní, kdo přežili koncentrační tábory, a nyní, v roce 1946, se stále ještě hluboce traumatizovaní potulují jako živé mrtvoly rozbombardovaným Mnichovem. Doslechli se o nebezpečné plavbě na přeplněných vracích parníků, o mnoha utopených nebo v britských sběrných táborech internovaných uprchlících, o neustálých bojích s arabskými obyvateli – ale nemají jinou možnost.
A tak se oba vydávají jako ilegální běženci na cestu přes Středozemní moře s nadějí na novou vlast.





Marie Terezie - Miluj a panuj

Mirka Zlatníková


Taky máte pocit, že se s knihami o Marii Terezii v poslední době roztrhl pytel? Já mám rozečtenou jinou knihu o této osvícené panovnici (Milujte královnu) a ráda si o ní přečtu i tuto knihu.

Anotace:

Kniha mapuje první roky panování Marie Terezie. Ve velmi mladém věku si vyvzdorovala svoji velkou lásku, Františka Štěpána Lotrinského. Na konci života se z ní stala „tchyně Evropy“. Jen jedinému z dvanácti dětí dovolila, aby udělalo to, co ona – vstoupilo do manželství z lásky. Marie Terezie byla jednou z prvních žen v historii, které se dostaly do konfliktu mezi rolí matky, manželky a vládkyně. A jednou z mnoha, kterým po první lásce vstoupila do vztahu láska druhá, ještě osudovější než ta první. Kolikrát v životě může dát člověk přednost citům před závazkem? Kniha zachycuje její osobní život i spletité politické zákulisí na císařském dvoře. Souběžně s ní vznikl dvoudílný televizní film.





Hotel Sacher - Příběh jednoho pokušení

Rodica Doehnertová


Třetí a poslední knihou objednanou v Knižním klubu je Hotel Sacher. Možná jste před koncem roku zaregistrovali knihu, která vyšla u nakladatelství MOBA Anna Sacher a její hotel, ta se věnuje historii hotelu a životu Anny Sacher, je to spíše kniha populárně naučná. Kdežto Hotel Sacher je dílem beletrie a moc se těším, až si tuto knihu přečtu.

Anotace:

Vídeň 1892

Anna Sacherová chce po nenadálé manželově smrti pokračovat ve vedení hotelu. Mladá vdova si rezolutně a navzdory všem překážkám vydobývá pozici principálky. 
A zatímco Anna Sacherová s neodmyslitelným doutníkem, v doprovodu smečky bulteriérů a společně se svým personálem povyšuje hotel na legendu, setkávají se v jeho foyer dva nesourodé manželské páry: princ a princezna von Traunstein a berlínští nakladatelé Marta a Maxmilian Aderholdovi. Mezi suitami a chambres séparées Hotelu Sacher ve Vídni se rodí milostné drama lásky, nevěry a žárlivosti.





Utajená láska prezidenta Masaryka

Petr Zídek


Kniha o tom, že i tatíček Masaryk byl jen člověk, koho by nelákalo se dozvědět něco z milostného života našeho prvního prezidenta?

Anotace:

První životopis ženy, která v roce 1928 navázala intimní vztah s prezidentem Masarykem, přináší naprosto neznámý příběh spisovatelky, básnířky, publicistky a veřejné aktivistky Oldry Sedlmayerové. Životní příběh, jenž je napínavější než román, zavádí čtenáře do zákulisí prvorepublikové politiky. Kniha odhaluje milostný vztah, který měl navždy zůstat utajen. Masarykovy nikdy dříve nepublikované erotické dopisy ukazují, že československý prezident prožíval v letech 1928–1934 s Oldrou vášnivý milostný román. Tu, která poznala Masaryka jako málokdo, čekalo nakonec smutné stáří v osamění, zapomnění a bídě. Od autora historických bestsellerů o manželkách našich premiérů a Haně Benešové Petra Zídka.




Hana Benešová - Neobyčejný příběh manželky druhého československého prezidenta (1885 - 1974)

Petr Zídek


No a když už poznám lásku Masaryka, nemůžu si nechat ujít příběh manželky prezidenta Beneše, která byla skutečnou první dámou.

Anotace:

První knižní životopis Hany Benešové popisuje příběh ženy, která je dodnes považována za nedostižný vzor "první dámy".

Autor zpracoval velké množství doposud neznámých nebo nevyužitých dokumentů z dvou desítek archivů a mluvil s lidmi, kteří měli k Haně Benešové blízko. Výsledkem je velmi čtivý portrét manželky druhého československého prezidenta, který přináší zcela nová fakta a souvislosti a také vyvrací doposud tradované omyly. Předností knihy je velké množství fotografií z veřejných i soukromých zdrojů, z nichž velká část nebyla nikdy publikována.





Narodili se, aby přežili

Wendy Holden


A toto je kniha od mé kamarádky a kolegyňky blogerky Darči, kterou můžete sledovat na Darameganknihy.
No doufám, že brzy seberu odvahu a knihu si přečtu. Skutečný příběh tří těhotných žen, které musely nastoupit na cestu, ze které se málokdo vrátil.

Anotace:

Tři mladé matky a jejich neobyčejné příběhy odvahy, utrpení a přežití
Mezi milionem obětí holokaustu, které byly v roce 1944 poslány do koncentračního tábora Osvětim-Birkenau, prošly Priska, Rachel i Anka jeho branami s tajemstvím – všechny tři právě otěhotněly, a svému osudu musely čelit samy, bez manžela. S obrovským strachem z budoucnosti, poté, co už ztratily tolik svých blízkých, se tyto mladé ženy upnuly k tomu jedinému, co jim v životě zbylo: zachránit sebe a své nenarozené dítě. Jedna z matek pocházela z Třebechovic pod Orebem, druhá z Bratislavy a třetí z polské Lodže.
Kniha mapuje neuvěřitelné příběhy těchto tří žen – nejdříve do Osvětimi, pak do německého pracovního tábora, kde, polomrtvé hlady a udřené z nelidské práce, se snažily zakrýt svůj zdravotní stav. A nakonec je čekala pekelná 17denní cesta vlakem s tisíci dalšími vězni přes západní a jižní Čechy do tábora smrti v rakouském Mauthausenu. A když už se zdálo, že tuto cestu nepřežijí, podařilo se několika hrdinům z Horní Břízy dát potřebným trochu jídla a vody.




Tak co na moje knižní novinky říkáte? 
Četli jste některou?


Hezký víkend

4 komentáře:

  1. Nečetla jsem žádnou. Velkou část znám jen od vidění :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné knihy :-) Nebe, na němž nesvítily hvězdy - budu zvědavá na recenzi, já nakonec nabídce od KK odolala :-)
    Máš pravdu, že Marie Terezie je teď všude, ale ráda bych si určitě nějakou knížku o ní přečetla.
    Životopisy vypadají taktéž skvěle, takové knížky mám ráda :-) Tak ať se všechny líbí a budu zvědavá na tvé dojmy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, snad se k nim brzy dostanu, mám tu dost knih na recenze;-)

      Vymazat