pondělí 23. dubna 2018

Mezi Českým Štenberkem a Prahou (recenze knihy Dračí náhrdelník – Vlastimil Vondruška)

Dračí náhrdelník, autor Vlastimil Vondruška, vydalo nakladatelství MOBA, Brno 2018, 301 stran

„Povzdechl si, protože skutečný život byl tak odlišný od poetických písní trubadúrů a rytířských legend. Rozhodně nebyl tak romantický, někdy bolel, ale přesto byl krásný. Rád by tohle sdělil své ženě, ale tentokrát ne pouhými slovy jako jindy. Rozhodl se, že jí k výročí věnuje dar, který jí bude navždycky připomínat jeho city. Svou lásku mohl rytíř vyznat ženě jen šperkem.“

Již po dvacáté třetí se setkáváme s Oldřichem z Chlumu a opět si autor připravil nový případ, nové postupy pátrání a dokonce i nového pomocníka. Pokud jste si stejně jako já oblíbili právě tuto sérii s čestným a šlechetným královským vyšetřovatelem Oldřichem z Chlumu, bude se vám tento díl jistě líbit.

Oldřich s manželkou Ludmilou a svými pomocníky přijíždí do Prahy na výroční jarmark, kde chce své ženě zakoupit dárek k jejich sedmiletému výročí svatby. Ovšem nebyl by to on, kdyby se mu nepřipletl do cesty zločin. Sama královna Kunhuta ho požádá, aby vyšetřil vraždu kanovníka Weiricha a jelikož stopy zločinců mohou vést na Český Šternberk, Oldřich z Chlumu nechá svoji manželku i pomocníky v Praze a vyráží pátrat sám. Ale ještě před odjezdem pověří jistou osobu pátráním v Praze, protože je možné, že i tam hrozí další nebezpečí. Kam skutečně povedou nitky zločinu? Co velkého se chystá? Koho nakonec bude muset Oldřich z Chlumu zachraňovat? A jak se zločiny souvisí dračí náhrdelník? Vezměte do ruky tuto historickou detektivku a přesvědčete se, jak je při vyšetřování dobré mít po ruce schopné pomocníky.

Obdivuji autora, kde stále bere inspiraci na další a další případy s Oldřichem z Chlumu. Žádný není stejný, autor vždy přijde s něčím novým a zase nás překvapí. Tentokrát nás zavedl na Český Šternberk v době svatební hostiny pána hradu, takže českými šlechtici se to v knize jen hemží a občas jsem měla problém udržet si přehled o propletených rodinných vztazích. Postav je v knize tentokrát opravdu dost a je to i tím, že se vyšetřuje na dvou místech zároveň. V knize tedy sledujeme dvě dějové linky, pátrání Oldřicha z Chlumu na Šternberku a vyšetřování jeho pomocníků v Praze.

„Jak říkával Oldřich z Chlumu, spravedlnost musí často hledat i cesty, které se církvi líbit nemusí, ale pokud nejsou proti zemským zákonům, jsou odůvodnitelné, ba dokonce užitečné.“

Kniha je napsaná velmi čtivě. Autor nám tentokrát nedal možnost odhalit zločince dříve než on. Tentokrát jsem ani neměla žádného podezřelého a řeknu vám, že není ve čtenářových silách, aby odhalil, kam až vedou pomyslné nitky.

Tentokrát se panoš Ota krotí a neprohání každou sukni, která se mu namane. Dokonce nás překvapí, když nabídku jedné dívky odmítne a upřednostní pracovní povinnosti. Ota se nám předvede i v jiném světle, není jen zdatným pomocníkem při vyšetřování, ale má i jisté herecké vlohy.

Kniha je napínavá od začátku do konce, nevíte kdy a kde vrah opět udeří. A konec je překvapivý, i když začnete tušit komu, že jde o život, ale nebudete vědět proč.

Knihu doporučuji všem čtenářům historických detektivek a samozřejmě pro fanoušky Vlastimila Vondrušky je tato kniha nutnost. Kniha je nabitá napětím, nečekanými zvraty a propletenými vztahy.

„Jsi nejlepší vyšetřovatel v našem království, ale někdy mám z tvých úvah strach, protože odhalíš i to, co je jiným skryto. To je nebezpečné a hříšné. Jen Bůh má právo vidět do našich duší. Jen on ví, co děláme mi, prostí hříšníci. Ale tobě to právo nedal!“

Moje hodnocení je 100 %.


Děkuji nakladatelství MOBA, že jsem si tuto novinku mohla přečíst. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit zde.

2 komentáře:

  1. Přiznám se, že od pan Vondrušky jsme ještě nic nepřečetla, ale musím, miluju historii, takže to je prostě skoro povinnost, přečíst si něco od něho. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se tedy hodně líbí Husitská epopej. A Přemyslovská epopej je taky pěkná, ale je v ní více historie než v Husitské. A jestli můžu doporučit moc pěkný je historický román Mezi tiárou a orlicí.

      Vymazat