středa 25. dubna 2018

Ikigai, cesta k dlouhověkosti (recenze knihy IKIGAI – Šťastný a dlouhý život – Héctor García (Kirai) a Francesc Miralles)

Anotace:

Tato knížka vás bude inspirovat a povzbuzovat, abyste objevili svoje osobní IKIGAI, japonské tajemství dlouhého a šťastného života.

Na své cestě za IKIGAI zapomenete na spěch, najdete svoje životní cíle a poslání, lépe si uvědomíte, v čem jste opravdu dobří a co vám opravdu přináší uspokojení. A získáte odvahu, abyste se právě tomu věnovali.

Každý svůj den pak prožijete radostně a naplno – a zůstanete celý život mladí!

Dánové mají své hygge (svůj pocit štěstí), Švédové mají lagom (všeho s mírou pro spokojený život) a Japonci mají ikigai (mít stále co na práci, mít smysl života). Snad každý člověk se snaží v životě najít svoji rovnováhu, spokojenost a radost ze života. Knížka, kterou právě držím v ruce, v sobě ukrývá velkou životní moudrost, návod, jak žít šťastný a dlouhý život jako Japonci z vesničky Ogimi, která je proslulá tím, že se v ní lidé dožívají nejvyššího věku.

„A přesto my lidé dále hledáme smysl toho, co děláme a prožíváme. Ptáme se:
Jaký smysl má můj život?
Jde jen o to, přičítat v životě den ke dni, nebo mám na světě nějaké vyšší poslání?
Proč někteří lidé vědí, co chtějí, a žijí s vášní, zatímco jiní jsou malátní a zmatení?
V určité chvíli se v našem rozhovoru objevilo to tajemné slovo ikigai.

Kniha vám vysvětlí několik pojmů – ikigai, logoterapii, moai, flow, resilienci. Objasní vám, jak je stres škodlivý, ale zároveň mírný pocit stresu prospěšný. Naučí vás několik meditačních, ale i tělesných cvičení. Prozradí vám tajemství dlouhověkých lidí. A především vám sdělí, že je důležité mít důvod, proč ráno vstát.

V knize mě zaujala logoterapie, která hledá důvody proč žít. Možná by ji řada z nás potřebovala, spíše než se nimrat v minulosti, protože logoterapie směřuje do budoucnosti a hledá důvody, hledá smysl života, který se může měnit. Dalším pro mě neznámým pojmem bylo flow. Když jsem si přečetla, co tím autor myslí, uvědomila jsem si, že já takové to své flow také denně prožívám, a to, když se začtu do knížky a nechávám čas prostě plynout.. Flow, nebo-li plynutí je, když se ponoříme do činnosti a nic jiného nás nezajímá. Myslím, že v této přetechnizované době je tento pocit hodně vzácný, jelikož každou chvíli děláme několik věcí naráz, což zabraňuje tomu, abychom se dokázali ponořit do jedné věci pořádně.

„Výzkum uskutečněný na Yeshiva University ukázal, že dlouhověké osoby sdílejí dva určující životní postoje: pozitivnost a vysokou emoční expresivitu. Proto ti, kdo dobře přijímají výzvy a jsou schopni zvládat své emoce, mají na cestě k dlouhověkosti z velké části vyhráno.“

V knize najdete řadu praktických příkladů, není to jen suchá teorie bez návodu. Autoři ji rozdělili do devíti kapitol a razí heslo všeho s mírou, takže nás nezahltí neznámými pojmy. Všechno je krásně vysvětleno i s uvedením příkladu. V knize najdete i řadu grafických znázornění a také nákresy jednotlivých technik cvičení.

Chcete proniknout do tajemství dlouhověkosti? Chcete žít spokojený život? Chcete být šťastní? Chcete být stále duší mladí? A nevíte jak na to? Vezměte si do ruky tuto milou knížku, najdete v ní odpovědi.

„Všichni jsme někdy zažili, jak se naše vnímání času rozplyne, když se zabereme do činnosti, která nás těší. Dáme se do vaření a ani si neuvědomíme, že uběhlo několik hodin. Odpoledne si čteme román a zapomeneme na životní starosti, dokud si nevšimneme, že zapadá slunce, a my si uvědomíme, že jsme ještě nevečeřeli.“

Knihu doporučuji všem lidem, kteří se chtějí starat o svoji duši, ale i tělo. Těm, co jsou duchovněji založení. Ale především těm, kteří stále někam spěchají a nemají čas si chvíli oddechnout. Kniha vám vysvětlí, jak blahodárný je spánek, ale také udržování přátelských kontaktů. Uvařte si zelený či jasmínový čaj, usedněte do křesla a najděte svoji cestu k dlouhověkosti, své ikigai.

Moje hodnocení je 100 %.


„Mluvit každý den s lidmi, které máš rád, to je tajemství dlouhého života.“


Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.


Žádné komentáře:

Okomentovat