pondělí 20. listopadu 2017

Novinky v mé knihovně # 7

Dnes bych vám ráda představila knihy, které rozšířily nejen moji knihovnu.

Od jedné prima paní jsem si koupila přes Facebook dvě novinky ve skvělém stavu za super cenu, a to Labutě z Páté Avenue a Galu Dalí.

A pak vám chci představit pět knih, kterými jsem se rozhodla udělat radost naší statečné dvou a půlleté dceři, která přesně před týdnem podstoupila operaci v Motole. Byly to náročné chvilky, ale zvládly jsme to a už jsme doma.

Pojďme si knihy představit, třeba vám dám inspiraci na dárky k Vánocům.





Labutě z Páte Avenue

Melanie Benjamin


Tak tato kniha má úžasnou obálku a jelikož již doma mám několik knih z této edice životopisných románů, nemohla jsem si nechat tuto novinku utéct a navíc, jak jsem již psala, byla za cenu, která nešla odmítnout.


Anotace:

Skandální, fascinující příběh přátelství spisovatele Trumana Capoteho, autora Snídaně u Tiffanyho, a společenské celebrity Babe Paleyovou

Ze všech hvězd newyorské smetánky září Babe Paleyová nejjasněji. Její dokonalá tvář pravidelně zdobí stránky časopisu Vogue, její vybraný vkus a styl je všemi obdivovaný. Jak se zdá, Babe má všechno: peníze, krásu, osobní kouzlo, šperky, vlivné přátele, váženého manžela, nádherné rezidence. Pod spořádaným, elegantním zevnějškem však přebývá vášnivá, osamělá žena toužící po opravdové lásce a niterném vztahu.
Pak se objeví Truman Capote.

Drobný, zlatovlasý génius s gigantickou osobností doslova vpadne na scénu a pořádně zatřese s Babe a ostatními „labutěmi“, jak výstižně svou skupinku elegantních přítelkyň z nejvyšší společnosti pojmenoval.
Díky nim získá Capote výjimečný přístup do zákulisí manhattanské elity, přímo k nejužšímu kroužku mocných, opředenému skandály a drby.
Nepochybujíc o jeho oddanosti, Babe si ani ve snu nedokáže představit, jakou spoušť za sebou Truman zanechá. Když se z člověka ale jednou stane vypravěč příběhů, nepřestane jím být ani tehdy, když se mu v největší důvěře svěří někdo blízký…

Trumanova proslulost dosahuje vrcholu, když se na jeho hvězdný maškarní Černobílý ples (Black and White Ball) sjíždějí takové celebrity jako Frank a Mia Sinatrovi, Lauren Bacallová či Rose Kennedyová.
Velmi záhy však Truman Capote zažehne literární skandál, jehož zničující následky budou doznívat ještě mnoho let poté.





Gala Dalí

Carmen Domingo


Když v krátké době vyšel další životopisný román z edice, kterou vydává nakladatelství Metafora, nemohl mi chybět a opět byl za skvělou cenu.


Anotace:

Kým by byl geniální Salvador Dalí bez své životní lásky a múzy?
Gala už není jen múza. Není pouze žena. Gala je konečně román.


Příběh nekonvenční ženy, která se v mládí vydala z rodného Ruska do Paříže, protože věřila ve svůj výjimečný osud i schopnost rozpoznat a rozvinout geniální talent muže vedle sebe. Vedl ji k tomu tarot, jehož výkladem se celý život řídila. I proto je román strukturovaný do 22 kapitol s názvy podle tarotových karet Velké arkány.
Ctižádostivá Elena Dimitrijevna Diakonovová, známá jako Gala Dalí, objevila po svatbě s budoucím avantgardním básníkem Paulem Éluardemkouzlo erotiky a sexu i to, že díky nim může druhého ovládat. Její ložnicí poté prošla dlouhá řada mužů, mimo jiné také německý expresionistický malířMax Ernst. Lišili se od sebe jako noc a den, byli různého věku i původu, malíři, spisovatelé, šlechtici, plebejci, bohatí i chudí. Manželství pro ni bylo ze společenských i ekonomických důvodů nezbytné, na věrnosti nesešlo.

Ve chvíli, kdy potkala Salvadora Dalího, jednoho z budoucích velikánů moderního umění, okamžitě poznala, že její životní role je po jeho boku. Opustila muže a dceru a stala se nepostradatelnou inspirací a zásadním fenoménem při formování výjimečného umělce.




A nyní si představíme dětské knihy.



Malá dětské encyklopedie 3-6 let


Moc pěkná encyklopedie, Kristýnce se velmi líbí a vždy v ní musíme před spaním listovat. A najdete v ní opravdu všechno možné. Doporučuji.


Anotace:

Poutavá knížka s nápaditou grafickou úpravou nabízí zvídavým dětem ve věku 3-6 let odpovědi na řadu otázek, pomáhá jim poznávat svět a rozvíjet jejich zájmy. Každý ze sedmi tematických oddílů začíná velkým rozkládacím obrázkem a obsahuje zábavné hádanky a úkoly. Díky moderním ilustracím, které jsou určeny speciálně pro ty nejmenší, a přehledně řazeným kapitolám bohatým na informace přinese chlapcům i děvčatům mnoho zábavy a poučení.





Zeměklíč

Karel Koval


Knížka s říkadly a příběhy s krásnými ilustracemi Josefa Lady.


Anotace:

Soubor veršů a krátkých povídání věnovaných české tradici a velikánům naší historie je věnován především dětem. Poučení i moudrost dávných časů, které autor Karel Šlajs-Koval, novinář s všestrannými zájmy v oblasti literatury, hudby i výtvarného umění, přináší, zaujme jistě i jejich rodiče. Texty doprovodil ilustracemi autorův letitý přítel Josef Lada.





Dětem

Helena Zmatlíková


Obrázky Heleny Zmatlíkové děti zkrátka milují.


Anotace:

Neuvěřitelná popularita jedné z nejznámějších českých ilustrátorek knížek pro děti si vyžádala nové vydání výboru z jejího díla, věnovaného malým čtenářům. Jsou v něm verše pro nejmenší, klasické pohádky K. J. Erbena, Boženy Němcové aj. i moderní pohádky českých autorů, ale hlavně spousta laskavých, veselých obrázků.
Výbor uspořádala a k vydání připravila Alena Peisertová.





Nejkrásnější pohádky bratří Grimmů


Ilustrace v této pohádkové knize jsou opravdu nádherné.


Anotace:

Pohádky bratří Grimmů přinášejí radost dětem již dlouhé generace po celém světě. Hrdinové příběhů jsou bystří a smělí jako v pohádkách Čarodějův učeň nebo Brémští muzikanti, věří ve spravedlnost a za dobro jsou odměnění jako dlouhovlasá Locika nebo sestry Růženka a Bělinka. Výběr nejkrásnějších pohádkových příběhů otevírá dětem bránu do krajiny zázraků.





Strakaté pohádky

František Nepil


Další skvělý český dětský autor.


Anotace:

Strakaté pohádky pocházejí z pozůstalosti Františka Nepila. Psal je nejspíše na začátku sedmdesátých let a doposud nebyly nikdy vydány. K souboru, který připravoval autor, přidaly editorky další čtyři pohádky, které vznikly zhruba ve stejné době a byly uveřejněny v dětských časopisech. Potěšte se vyprávěním o tom, jak v jednom království rozbitá splachovací nádržka málem způsobila popravu instalatéra, co se stane, když děti nedojídají jídlo na talíři, když se dva překrásní rodiče bojí, že se jim narodí dítě a nebude se jim podobat, či když dojde k tomu, že si lidé vymění kůže. Velké i malé čtenáře spolehlivě potěší autorův nenapodobitelný jemný humor a nadhled, s nimiž nově pojednává osvědčené pohádkové náměty.



Doufám, že jsem vám dala inspiraci na nějaký pěkný dárek, ať už pro děti nebo dospělé.

Žádné komentáře:

Okomentovat