čtvrtek 2. listopadu 2017

Knihy na recenze (pro nakladatelství Mystery Press - Nejskrytější přání, pro nakladatelství Omega - Rychleji mluvit nedokážu, pro portál Chrudimka.cz - Měla jsi vůbec někdy rodinu?, pro Nakladatelství JOTA - Tajemné cesty parfémů)

Tentokrát vám přináším článek se čtyřmi žhavými novinkami, které budu recenzovat pro tři různá nakladatelství a pro portál Chrudimka.cz.

Snad se mi podařilo dobře zahájit novou spolupráci s nakladatelstvím Mystery Press, a tak vám brzy budu moci představit jejich nejnovější knihu Nejskrytější přání.

Spolupráce s nakladatelstvím Omega se pro mě pomalu stává tradicí a jsem moc ráda, že mi zaslali knihu, kterou napsala herečka, již znáte ze seriálu Gilmorova děvčata, a to knihu Rychleji mluvit nedokážu.

Pro portál Chrudimka.cz budu recenzovat knihu Měla jsi vůbec někdy rodinu.

Díky nově navázané spolupráci s Nakladatelstvím JOTA se mi dostala do rukou jejich novinka z limitované edice Tajemné cesty parfémů.


Nyní vám knihy v krátkosti představím.





Nejskrytější přání

Marybeth Mayhew Whalen


Po této knize jsem pokukovala už před jejím vydáním. Zaujala mě její anotace, jakmile se v knize ukrývá nějaké tajemství, je to ta správná četba pro mě. Brzy se můžete těšit na recenzi.


Anotace:


MOŽNÁ JE TO VAŠE MĚSTO. MOŽNÁ JE TO VAŠE ULICE. MOŽNÁ JE TO VAŠE TAJEMSTVÍ.


Při pohledu zvenčí může Sycamore Glen vypadat jako naprosto obyčejné ospalé maloměsto. Ale za bílými plaňkovými ploty leží pavučina tajemství utkaná od jednoho domu k druhému.

Místní obyvatelé si v sobě nesou, stejně jako každý z nás, břemeno vlastní minulosti – až do chvíle, kdy nehoda na koupališti naruší zdejší křehkou rovnováhu. A když závažné okolnosti donutí jednu ženu vrátit se po letech do Sycamore Glen, začíná se klubko sousedských vztahů a životů pomalu rozplétat.

Jediné parné léto odhalí dávno pohřbená tajemství a obyvatelé Sycamore Glen zjistí, že je nemožné skutečně znát ty, kteří jsou nám nejbližší. Je ale také nemožné milovat je a odpustit jim?





Rychleji mluvit nedokážu

Lauren Graham


Jelikož jako řada jiných dívek a žen miluji seriál Gilmorova děvčata, nemohla jsem si nechat ujít knihu, kterou napsala jedna z hlavních představitelek seriálu, Lauren Graham neboli Lorelai. Jsem moc zvědavá, jak herečka píše.


Anotace:


SBÍRKA ÚVAH A HRAVÝCH ESEJŮ OD HVĚZDY TELEVIZNÍCH SERIÁLŮ GILMOROVA DĚVČATA A FAMÍLIE A TAKÉ OD AUTORKY BESTSELLERU JEDNOHO DNE, MOŽNÁ...


V této knize se herečka Lauren Graham pokusila na chvíli zastavit a ohlédnout se zpět za svým životem. Podělí se s vámi o úsměvné zážitky ze svého dětství, dospívání a přiblíží své herecké začátky až po dobu, kdy si pouštěla trailer k seriálu Famílie a ptala se sebe sama: „Jak jsi to vlastně dokázala?“ Otevřeně mluví o tom, jak je složité žít v Hollywoodu single („kdekdo se o mě bál, protože jsem byla sama tak dlouho“), o nabídce dublovat zadek i o zkušenosti coby porotce v projektu Runway .

V pasáži „Jaké to bylo, část první“ se autorka vrací k maratonu zvanému Gilmorova děvčata a popisuje svou roli „rychle mluvící“ Lorelai Gilmorové. Esej „Jaké to bylo, část druhá“ odhaluje, jak se cítila, když se k této postavě po devíti letech vrátila a co to pro ni znamenalo.
Ale o Lauren Graham se dozvíte i další věci: třeba to, že se jednou snažila stát se vegankou nebo že tříhodinové líčení před udílením cen nebylo rozhodně jejím šálkem kávy.

Kniha je doplněna osobními fotografiemi a výňatky z deníku, který si psala při nedávném natáčení pokračování Gilmorových děvčat.





Měla jsi vůbec někdy rodinu?

Bill Clegg


Za tuto knihu byl autor navržen v roce 2015 na prestižní Man Booker Prize. A po přečtení anotace jsem neváhala a vybrala si tuto knihu k recenzování.


Anotace:

V předvečer dceřiny svatby otřese domem June Reidové děsivý výbuch. Následný požár pohřbí celou její rodinu, minulost i budoucnost. Všechno.
Zoufalá a ochromená June prchá z místa katastrofy, až skončí v motelovém pokoji kdesi u oceánu, stovky kilometrů od někdejšího domova. Ponořená do drásavých vzpomínek neustále přemýšlí o chybách, jichž se dopustila při výchově jediné dcery Lolly i při budování svého vztahu s partnerem Lukem a které vedly až ke tragickému konci.
Zároveň s June však nechává autor promlouvat i další lidi, jichž se tragédie dotkla. A právě díky jejich vyprávění se před čtenářem začíná rozprostírat ucelený obraz toho, co se skutečně stalo, ale také svědectví o síle lidského ducha, o schopnosti vyrovnat se s tragédií nepředstavitelných rozměrů, ale také o moci přátelství a podání pomocné ruky. A v neposlední řadě také o tom, co skutečně znamená mít rodinu.





Tajemné cesty parfémů

Christina Caboniová


No není ta obálka úžasná? A partnerem knihy je Notino, takže mě v ní čekalo překvapení v podobě 10% slevy na nákup v Notinu a také vzorník několika vůní. Všechny voní báječně a tři bych si bez meškání vybrala. Na knihu jsem velmi zvědavá, jestli provoní můj den.


Anotace:

Vůně jako cesta k srdci.​

Život mě vystavil zkoušce.
Ale s irisem opět získám naději.
Díky vanilce se cítím chráněná.
Protože parfémy jsou mým osudem.


Elena nevěří nikomu. Ztratila všechnu naději a v lásku už nevěří. Pouze tehdy, když vytváří své vůně, dokáže zahnat nejistotu. Pouze zahalená esencemi květů, dřeva a koření ví, jak se zbavit strachu.

Vůně jsou cestou k srdcím lidí. Vyprávějí o nejskrytějších myšlenkách a touhách: iris obdaruje nadějí, mimosa štěstím, vanilka ochraňuje a kručinka učí pokoře. Elena byla odjakživa silná. Od toho dne, kdy ji ještě jako malou holčičku opustila matka, hledá cit a pohlazení. Naučila se spoléhat jen sama na sebe. Své emoce uzamkla za dveřmi. V šestadvaceti letech ji život opět vystavil zkoušce, její talent jí však určil cestu. Cestu, jež ji přivede až do jedné z největších prodejen vůní v Paříži, kde se ještě nyní připravují parfémy podle starodávných receptur. Její výtvory si brzy získají věhlas.

Elena má jedinečnou schopnost pochopit a zhmotnit touhy lidí: dokáže vytvořit tu správnou vůni k znovuzískání ztracené lásky, k překonání ostychu, k nalezení klidu. Doposud však nenašla tu správnou vůni k překonání své vlastní minulosti a k odpuštění.




Tak co na knihy říkáte? Taky se na některou z nich chystáte nebo jste již některou přečetli?
Budu ráda za komentář.
Hezký den

Žádné komentáře:

Okomentovat