pondělí 3. července 2017

Knihy na recenze (pro nakladatelství MOBA - Ve službách mocných a Husitská epopej V, pro portál Chrudimka.cz - Za zavřenými dveřmi a Norské dřevo) a novinky v mé knihovně

Máme tu nový týden, který pro řadu z vás bude znamenat týden zaslouženého volna, tak se nechte inspirovat tím, co byste si o svátcích mohli přečíst.

Pro nakladatelství MOBA budu v průběhu července chystat dvě recenze, a to na novinky mých dvou oblíbených autorů Františka Niedla - Ve službách mocných a Vlastimila Vondrušky - Husitská epopej V.

Na potrálu Chrudimka.cz si budete moci přečíst recenze na dvě knihy - Za zavřenými dveřmi od B. A. Paris a Norské dřevo od Haruki Murakami.

A také se chci pochlubit dalšími přírůstky v knihovně v posledním červnovém týdnu, které jsem ukořistila v aukci na www.klubknihomolu.cz:
- Starý kraj - Dörte Hansenová
- Dům za zdí - David Mitchell
- Čtrnáctá kolonie - Steve Berry

Nyní vám knihy ve zkratce přiblížím prostřednictvím anotací.




Ve službách mocných

František Niedl



Měla jsem tu čest pro Mobu recenzovat již dva první díly z povedené série Rytířů z Vřesova, že jsem si nemohla nechat ujít ani třetí a prozradím vám, že ačkoliv to původně měla být trilogie, dočkáme se pokračování. Již nyní se těším.


Anotace:

Někdejší johanitský rytíř Wolfram Katzinger z Olšové se s řádem johanitů rozchází. Je ale vůbec možné opustit řád bez ztráty cti? Wolfram navíc zvažuje možnost vstoupit do služeb krále Jana Lucemburského, oslabeného úmrtím svého otce a tísněného částí české šlechty v čele s Jindřichem z Lipé. Také Beneš z Vřesova odchází po neshodě se svým lenním pánem Petrem z Rožmberka z jeho služeb a pokouší se znovu pozvednout vypleněnou a vypálenou rodnou tvrz Vřesov, ačkoliv byl doposud přesvědčen, že už k ní zhola nic necítí...





Husitská epopej V

Vlastimil Vondruška


Ani tato kniha nemůže chybět v mé sbírce všech autorových románů. A jak jsem již jednou kdesi napsala, pan Vondruška píše rychleji, než já čtu. Historické romány tohoto autora se čtou zkrátka samy.


Anotace:

Pátý díl začíná klíčovým zlomem v zápase mezi katolíky, kteří se snaží o návrat ke starým pořádkům, a kališníky, vedenými mladým Jiřím z Poděbrad, který obsadí Prahu. Doba klidu končí a rozhoří se domácí válka. Mladý Ladislav Pohrobek dospívá a ujímá se českého královského trůnu. Jenže záhy umírá a po složitém diplomatickém zápase se novým českým králem stává Jiří z Poděbrad. Proti Čechám se formuje nová nepřátelská koalice. V tomto prostředí postupně odcházejí ze světa pozemského příslušníci prvních generací rodu Prokopů a na jejich místo nastupují jejich děti. Vyprávění nás opět zanese do Prahy, na Tábor i Písek, do Plzně a dalších měst, ale také na rožmberská a poděbradská panství a rovněž do Horních Uher.





Za zavřenými dveřmi

B. A. Paris


Anotace mluví za vše, je důvodem, proč jsem si tento thriller vybrala k přečtení. Moc se těším.


Anotace:

Každý zná někoho, jako jsou Jack a Grace. On je atraktivní a bohatý, ona má šarm a eleganci. Možná je nechcete mít rádi, ale máte. Rádi byste poznali Grace blíž. Jenže to je velmi obtížné. Ti dva jsou totiž nerozluční. Někdo by to mohl nazvat pravou láskou, jiný by se mohl ptát, proč Grace nikdy nezvedá telefon. Nebo proč s vámi nikdy nejde na oběd, pokud s ní není i Jack. A proč jsou na jednom okně mříže.

Někdy může být dokonalé manželství jen jednou velkou dokonalou lží.





Norské dřevo

Haruki Murakami


Již dlouho jsem měla v plánu přečíst si některou z Murakamiho knih a nyní jsem dostala příležitost, tak jsem jí hned využila. Jsem moc zvědavá, jak se mi jeho dílo bude líbit.


Anotace:

V románu nejvýznamnějšího japonského spisovatele současnosti se skrývá fantastický, romantický i tragický milostný příběh; čtenář však „neunikne“ směsici japonských reálií, psychologickým portrétům hrdinů ani scénám vášně a nespoutaného sexu.





Starý kraj

Dörte Hansenová


Tuto knihu mi doporučili přímo z vydavatelství Host poté, co jsem se jim zmínila, že se mi velmi líbily knihy od Griet Op de Beeck. Tak jsem si ji pořídila.


Anotace:

Pětiletá Vera uprchne se svou matkou v roce 1945 z východního Pruska na sever Německa do regionu Altes Land. Útočiště najdou na starém statku s rákosovou střechou. Vera se ve velkém, chladném selském stavení celý život cítí cize, ale přesto z něj nedokáže odejít. O šedesát let později se jí přede dveřmi nečekaně objeví neteř Anna. Utekla i se svým malým synem z předměstí Hamburku, kde ambiciózní ekorodiče nosí svoje děti ulicemi jako vítězné trofeje — a kde se Annin muž zamiloval do jiné. Vera a Anna se téměř neznají, přesto toho mají společného víc, než tuší. 

Dörte Hansenová, vládnoucí bystrým okem i suchým humorem, v této knize vypráví příběh dvou samotářek, které nečekaně najdou něco, co ani nehledaly: rodinu.




Dům za zdí

David Mitchell


Budu se opakovat, ale ke koupi tohoto románu mě opět přesvědčila anotace. No řekněte sami.


Anotace:

Když nastane přesně ta správná chvíle, objevíte v úzké uličce lemované cihlovou zdí, jen kousek od obyčejné anglické hospody, vchod do neobyčejného domu. Cizí člověk vás tam osloví jménem a pozve vás dovnitř. Zpočátku se vám nebude chtít odejít. Později zjistíte, že odejít nemůžete. Každých devět let tam jeho obyvatelé – podivní sourozenci – pozvou někoho, kdo je odlišný nebo osamělý: přechytralého puberťáka, nedávno rozvedeného policistu, plachou univerzitní studentku. Co se však v domě opravdu děje? Pro ty, kdo to zjistí, je už příliš pozdě… 

Složitě propracovaný román rozkročený přes pět desetiletí, od konce sedmdesátých let do současnosti, který přeskakuje z jednoho žánru do druhého a ozlomkrk se řítí k ohromujícímu závěru, vás vtáhne do pozoruhodného světa, kde starý příběh o strašidelném domě dostává nový rozměr – jaký si dokáže vymyslet pouze David Mitchell.




Čtrnáctá kolonie

Steve Berry


Mohl by si milovník Steva Berryho nechat ujít jeho novou knihu? Řeknu vám, že nemohl, a proto jsem si ji koupila. Vypadá opět slibně. Jedná se již o jedenáctý díl série s Cottonem Malonem.


Anotace:

Studená válka se vrací, říkají někteří. Nikdy neskončila, tvrdí jiní.


Na Sibiři se scházejí dva muži z protilehlých stran barikády. Měla to být pragmatická schůzka, ale skončila střelbou. A těžce zraněný Cotton Malone teď už ví, že se před Alexandrem Zorinem musí mít opravdu na pozoru.
Alexandr Zorin je milovníkem starých časů; jeho neotřesitelná loajalita k bývalému Sovětskému svazu se během desetiletí přetavila v nenávist vůči Spojeným státům. A nyní tento muž míří do severní Ameriky, konkrétně do sídla legendami opředeného tajného bratrstva, jehož poradenství využila celá řada amerických prezidentů. A jednou z poskytnutých rad byl i návrh vojenské invaze do Kanady, která se měla stát čtrnáctou kolonií Spojených států. Co by následovalo, kdyby byl tento záměr zveřejněn, je nasnadě...
Do inaugurace nového prezidenta USA zbývají už jen hodiny. Zorinův plán je geniálně načasovaný: pokud se mu všechno vydaří, zavládne v Americe totální politický chaos. Dokáže se Malone přesunout z Ruska do Bílého domu dřív, než bude pozdě?




Vybrali byste si? Myslím, že alespoň jedna kniha vás musela zaujmout. Hezké sváteční čtení.







Žádné komentáře:

Okomentovat