pondělí 5. června 2017

Mé knižní úlovky (série Cizinka od Diany Gabaldon)

Rozhodla jsem se, že se vám pochlubím, jaký se mi povedl nákup z druhé ruky. Jsem opravdu moc ráda, co se mi podařilo sehnat za knihy.

Jak jistě tušíte z názvu, jedná se o knihy ze série Cizinka od spisovatelky Diany Gabaldon. Její knihy vydávalo nakladatelství Plejáda a později Deus. Začala jsem tuto sérii číst a přečetla jsem její všechny díly, tedy Cizinku, Vážku v jantaru, Mořeplavce, Bubny podzimu, Hořící kříž 1 a Hořící kříž 2. Bohužel dalších dílů jsme se již nedočkali, jelikož nakladatelství ukončilo svoji činnost.

Ani netušíte, jakou jsem měla radost, když jsem zjistila, že se série Cizinka ujalo nakladatelství Omega a začalo ji vydávat od začátku. Nemohla jsem odolat a první dva díly, které již vyšly jsem si pořídila. A pak vydali ještě knihu Panicové, která pojednává o Jamiem před tím, než poznal Claire. Tu jsem si samozřejmě musela koupit také. Brzy se dočkáte recenze.

A když už jsem si koupila novou edici od nakladatelství Omega, rozhodla jsem se, že se poohlédnu i po dřívějším vydání, které jsem měla celé přečtené z knihovny. A řeknu vám, že je obtížné knihy sehnat. Bohužel se mi zatím nepodařilo z druhé ruky vypátrat Hořící kříž 1 a Hořící kříž 2. Kdybyste o někom věděli, že je prodává, dejte mi vědět, budu vám moc vděčná:)

Jsem moc zvědavá, jak se od sebe obě vydání budou lišit, jelikož je překládali odlišní překladatelé. A pevně doufám, že nakladatelství Omega vydá všechny díly této série. V létě se dočkáme 3. dílu - Mořeplavec.

Nyní vám představím celou sérii:


Panicové




Anotace:

Zjistěte, co se stalo před tím, než Jamie potkal Claire.

V tomto příběhu, jenž předchází sérii Cizinka , se mladý Jamie Fraser dozví, co doopravdy znamená stát se mužem.


Jamie truchlí nad smrtí svého otce a navíc je vážně zraněn a v rukou Angličanů. Prchá s žoldáky do Francie a na venkově se setkává se svým starým přítelem Ianem Murraym. Oba se zotavují a mají dobrý důvod, aby se nevraceli do Skotska. A oba jsou ještě panicové, i když měli spoustu možností, jak o něj přijít s dámami lehkých mravů.

Ale Jamieho touha ho přivádí do nebezpečí, to když osud oba mladé muže zavane do služby židovského doktora Hasdiho, který je najme jako doprovod dvou drahocenných pokladů na cestě do Paříže. Jedním z nich je stará Tóra a druhým lékařova krásná dcera Rebeka, jejíž sňatek je již domluvený. Oba – Jamie a Ian – jsou sice upozorněni, že jde o budoucí nevěstu, ale určitě by byli mnohem opatrnější, kdyby měli tušení, pro koho opravdu pracují...



Cizinka



Anotace:

Příběh začíná roku 1945 ve Skotsku, kde bývalá vojenská sestřička Claire Randall tráví dovolenou nebo spíš druhé líbánky. Náhodou se dotkne zvláštního kamene a to ji přenese do osmnáctého století. Není to ale klidné období, v zemi zuří občanská válka, lidské mysli jsou plné pověr i nenávisti. Jak si v takové situaci poradí žena navyklá na racionalitu dvacátého století? A jak její život ovlivní nečekaná láska? Román Cizinka je kombinací dobrodružného a romantického příběhu na perfektně vykresleném historickém pozadí.
Kniha hned po vydání získala prestižní cenu RITA a vyšla již ve více než dvaceti zemích.





Vážka v jantaru


























Anotace:

Bývalá zdravotní sestra a v současnosti úspěšná primářka Claire Randallová se s dospělou dcerou Briannou vrací do zamlžených kopců Skotské vysočiny. Vypráví jí neuvěřitelný příběh, v němž ožívá starodávná legenda druidů. Brianna se dozvídá o tajemném kruhu z kamenů, o lásce, jež překonává hranice času,i o Jamesi Fraserovi, bojovníkovi, jehož udatnost donutila mladou Angličanku vyměnit život v jistotě za vír nebezpečných nástrah. Její strhující dobrodružství pokračuje v 18. století ve Francii, kde se setkává s princem Karlem Eduardem Stuartem. Neuznaný následník trůnu se s pomocí skotských klanů pokouší ujmout svého dědictví. Claire se snaží povstání předem odsouzené k neúspěchu překazit a zoufale bojuje o záchranu svého dítěte i muže, jemuž věnovala srdce.

Vážka v jantaru je druhým dílem světově úspěšné románové série Cizinka.

Strhující příběh pokračuje přes pletichami prolezlý francouzský soud na skotskou vysočinu, a to prostřednictvím války a smrti v zoufalém boji za záchranu dítěte i muže, kterého miluje.





Mořeplavec


Anotace:

Claire zjišťuje, že Jamie u Cullodenu nepadnul, ale žil dál a vrátil se na své panství. Zde se několik let skrýval v jeskyni, kam mu jeho poddaní nosili jídlo, než se vydal Angličanům, aby jeho lid přežil z peněz za jeho hlavu. Při pobytu ve věznici se spřátelí s jejím velitelem, jehož život kdysi ušetřil, a zároveň objevuje tajemný zlatý poklad u severního pobřeží.
Po rozpuštění věznice jsou vězni převeleni do amerických kolonií, ale Jamie je ušetřen a poslán jako sluha na anglický statek...




Bubny podzimu



Anotace:

Tento díl navazuje na předchozí příběhy Jamieho Frasera a jeho ženy Claire, kteří se se skupinkou přátel po předchozích útrapách dobrodružné plavby, jež skončila ztroskotáním, ocitají v Americe. Vydají se do kolonie v Jižní Karolíně, kde má Jamie příbuzné. Amerika v polovině osmnáctého století je skutečně Novou zemí, nesmírnou divočinou obydlenou indiány a divou zvěří a guvernéři kolonií přidělují výhodně půdu, aby přilákali další osadníky. Takovou nabídku dostane i Jamie; znamenalo by to, že by měl opět vlastní panství, ovšem podmínkou je, že by musel odjet zpátky do Skotska a získat další kolonisty. Tomu se Claire brání, protože se bojí, že by tam našel smrt. Jamie má však i druhou možnost, spravovat plantáž své tety Jocasty, která hledá někoho, kdo po smrti jejího manžela převezme usedlost. Život na plantáži je sice příjemný, ale Jamie s Claire brzy poznávají i odvrácenou tvář života v Americe, zejména specifický fenomén Jihu, otrokářství. Záhy zjišťují, že jsou stále více a více zaplétáni do místních záležitostí a politických problémů. Píše se rok 1767 a v koloniích se již projevuje nespokojenost, jež je předehrou americké války za nezávislost. Poté, co jsou Jamie s Claire svědky krutého zacházení s černochy, zachrání jednu otrokyni před jistou smrtí a se svými přáteli a místním zálesákem se vydávají do hor, aby hledali pomoc u indiánů kmene Mohawk.




Doufám, že jsem vás tímto nalákala na skvělou knižní sérii, kterou si můžete pořídit u nakladatelství Omega.

Žádné komentáře:

Okomentovat