pondělí 18. prosince 2017

Každý má své tajemství (recenze knihy Zvláštní, ale pravdivé - John Searles)

Zvláštní, ale pravdivé, autor John Searles, vydalo nakladatelství Mystery Press, Praha 2017, 368 stran

„Philip otevře ústa, aby se zeptal, kdo volá, pak se zarazí, protože mu dojde, o koho se jedná: Melissa Moodyová, se kterou jeho bratr chodil na střední. Mysl mu zaplní scéna z noci školního plesu: Melissa v ní má bílé šaty potřísněné krví.“

S autorem Johnem Searlesem jsem se nedávno setkala poprvé prostřednictvím knihy Nebudete se bát ničeho zlého (recenze) a zaujal mě natolik, že když jsem zjistila, že mu do konce roku vyjde nová kniha Zvláštní, ale pravdivé, byla jsem okamžitě rozhodnutá, že si ji přečtu. A rozhodně nelituji, autor nám opět v hlavě vyvolá tolik otázek, že se budeme pídit s napětím po odpovědích a budeme kroutit hlavou, jak je tohle možné, a řeknu vám, že se opět dočkáme racionálního vysvětlení, jakkoliv to na začátku vypadá, že to musí být nesmysl.

Na začátku knihy se seznámíme s Philipem a jeho matkou, která se nikdy nevyrovnala se smrtí svého mladšího syna. Philip se k matce vrátil poté, co se zranil při pádu z požárního schodiště. Jedné noci přijme zvláštní telefonát, kdy se po pěti letech ozve přítelkyně mrtvého bratra Ronnieho, Melissa, a potřebuje s nimi mluvit. Melissa jim sdělí zvláštní věc, je těhotná a věří, že otcem je Ronnie. Je to však možné? Pět let po smrti? Co za tím stojí? Svým příběhem jim nasadí brouka do hlavy a pátrání po pravdě je smrtelně nebezpečné. Pojďte se začíst do tohoto příběhu, který začíná tak nereálně a jehož konec je víc než děsivý.

„A potom přijde pláč. V minulosti se dopustil vážných chyb, nikdy ale ne tak vážných. A realita toho, co nával zuřivosti způsobil tentokrát, ho přiměje přidušeně se rozvzlykat. Mezi vzlyky a nádechy opakuje stále stejnou otázku: „Co jsem to udělal?  Co jsem to udělal? Co jsem to udělal?“

Melissa svým příběhem dostane nejednu postavu knihy do velké šlamastyky, nebudu zakrývat, půjde až o život. Kniha začíná celkem nevinně, ale od půlky se změní v ten správný thriller, kdy dojde k odkrytí nejednoho tajemství.

Přítomnost se prolíná se vzpomínkami na minulost a my se tak dozvídáme, co se jedné noci stalo Ronniemu, a proč má Melissa na obličeji nepěkné jizvy. Sledujeme také život Phillipa, který je neméně zajímavý.

Smrt Ronnieho změnila hned několik životů a každá z postav se s tím vyrovnává po svém. Je však možné, že s novým životem, který Melissa nosí pod srdcem, řadu z postav čeká i nový začátek.

„Všichni jsme asi vinni tím, že vykládáme lži sobě i světu, abychom lépe snášeli pravdu, ať už jakkoli smutnou, děsivou nebo zvláštní.“

Je zde také jedna postava, která unikala léta spravedlnosti, ale všechno má svůj konec. Příběh je díky ní mrazivější a děsivý.

Kniha se čte jedním dechem. Najdete v ní tolik lidských emocí a tolik emocí vyvolá ve vás. Jde tu o velkou lásku, samotu a odloučení. Několik tajemství, jež je někdo ochoten chránit i za cenu života. Na konci nás čeká smíření, odpuštění a znovu shledání.

Doporučuji všem, co mají rádi tak trochu jiné thrillery, těm, kteří si Johna Searlese oblíbili tak jako já, všem, co mají rádi napětí a ukrytá tajemství, která nakonec vyplují napovrch.

Moje hodnocení je 99 %.

Za to, že jsem si tento „zvláštní, ale pravdivý“ příběh mohla přečíst, děkuji nakladatelství Mystery Press. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit zde.

2 komentáře:

  1. Tuto knihu musím mít :-) Tvá recenze mě zaujala a jako vždy je velmi povedená :-) Doma mám zatím Nebudete se bát ničeho zlého, ale ještě jsem se k ní nedostala. Tuhle si chci však časem taky pořídit, prý je lepší jak autorova předchozí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Je lepší než předchozí, je jiná, ale autor je věrný svému stylu vyprávění, kdy se zdánlivě nic neděje a najednou kniha dostane spád a čtenářům vstávají vlasy hrůzou. Doufám, že se ti taky budou knihy líbit.

      Vymazat