sobota 30. prosince 2017

Zakázaná láska (recenze knihy Smrt má vůni inkoustu - Vilém Křížek)

Smrt má vůni inkoustu, autor Vilém Křížek, vydalo nakladatelství Mystery Press, Praha 2017, 288 stran

„Dobrou polovinu jejich manželství strávil roztržitý a ustaraný. Dnes stěží opětoval její pozdrav. Adela byla přesvědčená, že za to mohou ty znepokojivé dopisy, ale nemohla mu přiznat, že o nich ví.“

Smrt má vůni inkoustu je autorovým debutem. V knize se seznámíme se svérázným soukromým detektivem Eliášem Sattlerem, který má vynikající čich a po boku jednoho takového Watsona, Adama Křížka.  Možná vás zarazí shoda příjmení, prozradím vám, že to není náhoda. Autor vychází ze skutečných postav a Adam Křížek byl jeho dědeček, který měl zvláštního kamaráda, Eliáše Sattlera. Spisovatel pátral v archivech, a jak se na konci dočteme, některé z postav, které se v příběhu mihnou, skutečně žily.


Za soukromým detektivem Eliášem Sattlerem přichází Adela Richterová, která objevila výhrůžné dopisy adresované jejímu novomanželovi Albertovi. Je znepokojená, neví, co si o tom myslet, a má strach. Eliáš se vyšetřování nakonec ujme, ale to nemá tušení, co svým pátráním rozpoutá, kam ho šetření dovede a co odhalí za tajemství. Události vezmou nečekaný spád a bohužel dojde k nejhoršímu, vraždám, a podezřelí jsou skoro všichni. Podaří se výjimečnému detektivovi najít tu správnou pachovou stopu a dopadnout vraha? Pomůže mu v pátrání jeho abnormálně vyvinutý smysl, čich? Pojďte se začíst do detektivky z česko-německého prostředí odehrávající se v předválečných letech na počátku 20. století.

„Opera poskytovala přímo dokonalé prostředí, co se týkalo možnosti začít rozmlouvat s neznámým člověkem bez probuzení stínu podezření, a přímo příšerné, pokud šlo o podmínky pro jeho čich.“

Myslím, že v této detektivce nechybí nic, co má správná detektivka mít. Obavy, výhrůžky, vražda, pátrání, podezřelí, odhalení, motiv a dopadení. A samozřejmě svérázný detektiv a jeho pomocník, bez něhož by to nešlo.

Ale to není vše, autor ještě naznačil zajímavou pikantnost, která se od začátku vznáší někde ve vzduchu a vy čekáte, kdy vám vaše podezření autor potvrdí, anebo vyvrátí.

Příběh se odvíjí zdánlivě klidně a pozvolně, ale v jednom okamžiku dostane rychlý spád a poté, co se rozběhne vyšetřování smrti, se vystřídá několik podezřelých a vy si marně budete lámat hlavu, zda vrahem není zahradník. Teď mě neberte vážně, postavu zahradníka v knize nenajdete. Ale můžu vám říct, že vraha, natož jeho motiv, jsem opravdu neodhalila.

„Se zítřkem skutečně přijde zkáza. Předtím tu ale bude ještě dnešní noc. A pak...  půjde zkáze čelit s klidem v duši, jaký nezažil už tolik let.“

Líbilo se mi, že jsem knihu četla ve vánočním čase, jelikož příběh je zasazen do předvánoční Prahy. Při pátrání se přeneseme i do Vídně a spolu se Sattlerem navštívíme několik skutečných kaváren a podobných podniků.

Kniha je čtivá. Příběh autor rozdělil do dvaceti kapitol. A nechybí epilog a objasnění skutečnosti a fikce vyskytující se v románu.

Moje první setkání s tímto výjimečným detektivem mě zaujalo a jsem moc zvědavá, co za zločin bude řešit příště, a se kterými dalšími skutečnými postavami se setkáme a hlavně, jak životy Sattlera a Křížka zasáhne první světová válka.

„Sattler znovu cítil ono nepříjemné brnění v konečcích prstů, znepokojivý pocit, že tu něco nehraje a stačilo by se pořádně rozhlédnout a viděl by, co to je, ale ať už se snažil nesrovnalost spatřit sebevíc, stále ji přehlížel.“

Knihu doporučuji milovníkům historických detektivek s postavou svérázného detektiva. Najdete zde všechno, co nemá v dobré detektivce chybět, touhu po odplatě, smrt, lásku, spravedlnost a odpuštění.

Moje hodnocení je 95 %.

Děkuji nakladatelství Mystery Press za to, že nezapomíná na české autory, a že jsem si tak mohla přečíst tuto povedenou historickou detektivku. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat