neděle 15. října 2017

Knihy na recenze (nakladatelství MOBA - Řeka osudu a Nelítostná vražda, nakladatelství Omega - Historie včel)

V krátké době přináším další článek s knihami na recenze.

Pro nakladatelství MOBA budu recenzovat historický román Řeka osudu a českou detektivku Nelítostná vražda.

V nakladatelství Omega jsem se zúčastnila recenzního konkurzu na zajímavou knihu Historie včel a uspěla jsem.

Pojďme si knihy představit.





Řeka osudu

Jiří Brabenec


Tato kniha vyšla poprvé v roce 1979, v letošním roce jsme se dočkali jejího znovu vydání. Jsem na ni moc zvědavá.


Anotace:

Václavu Hájkovi z Libočan bylo předurčeno stát se tykadlem doby, rozporuplné jako on sám. Stát se osobností, která je svým dílem, sice diskutovaným, nikdy však pečlivě vědecky neprostudovaným, neodmyslitelnou součástí české kultury. Kronikář Václav Hájek z Libočan je svými životními osudy tak trochu vypravěčem své doby a román je zároveň pokusem o logickou rekonstrukci jeho životopisu a zrodu jeho kroniky, která se nechtěla stát ničím víc než vyprávěním o časech, jež by jinak upadly v zapomenutí…





Nelítostná vražda

Stanislav Češka


Od Stanislava Češky jsem ještě neměla tu čest číst žádnou knihu, tak to nyní chci napravit.


Anotace:

Na procházce se psem najde muž pod bohunickým dálničním přivaděčem v jezírku, kterým protéká potok Čertík, mrtvolu mladé ženy. Kriminalisté brněnské mordparty zjistí, že žena byla zavražděna zvlášť surově – nejprve byla škrcená a potom umlácená železnou tyčí. Navíc šlo o svobodnou matku vychovávající malou dcerku. Plukovník Motl proto své lidi nemusí pobízet v úsilí co nejdříve najít pachatele hrůzného činu.





Historie včel

Maja Lunde


Z této knihy mám opravdu radost. Jedná se o debutový román pro dospělé norské spisovatelky, kterému se v roce 2015 dostalo velké pozornosti. Na knihu se těším, mám ráda prolínání několika rovin, kdy nás kniha zavede do minulosti, přítomnosti i budoucnosti a spojení lidských osudů s historií včel mi přijde jako zajímavý nápad.


Anotace:

Historie včel líčí první skromný pokus člověka o zkrocení včel, přes běžné průmyslové zemědělství až do budoucnosti, kde včely už vymřely. Součástí jsou tři příběhy o vztazích mezi rodiči a dětmi a o lidské zranitelnosti.

William je zklamaný biolog a obchodník s osivem, žijící v Anglii roku 1852. Právě se chystá postavit zcela nový typ úlu, který jemu i jeho dětem zajistí čest a slávu. George je včelař, žijící v USA roku 2007, a jeho farma bojuje o přežití. On ale doufá, že jeho syn bude pro farmu spásou. Tao žije v budoucnosti v Číně, v době, kdy již včely vyhynuly. Pracuje na ručním opylování. Víc než cokoli jiného chce svému synovi zajistit vzdělání, aby měl lepší život, než je ten její.

Historie včel je román o vyhynutí včel. Všechny tři příběhy se navzájem prolínají, setkává se zde minulost, přítomnost i budoucnost.




Doufám, že vás některá z knih zaujala. Budu ráda za váš komentář.

Žádné komentáře:

Okomentovat