čtvrtek 25. května 2017

Ať vás ani nenapadne sebrat jí dítě (recenze knihy Metoda 15/33 – Shannon Kirk)

Metoda 15/33, autorka Shannon Kirk, vydalo nakladatelství Knihy Dobrovský – Edice Omega, Praha 2017, 231 stran

„Už na základní škole výchovný poradce naléhal, aby mne vyšetřili, protože vedení školy se nezdály má netečnost a neschopnost projevit strach. Moji učitelku v první třídě šokovalo, že jsem se nevrhla na zem a hystericky neječela, když do naší třídy pronikl ozbrojený muž a začal střílet na všechny strany.“

Je vám šestnáct a jste těhotná, v sedmém měsíci. Pro někoho prekérní situace, snad už to nemůže být horší. Ne však pro Lisu, která svého nenarozeného syna miluje. Jenže po cestě do školy ji unesou, a jak se hlavní hrdinka záhy dozvídá, chtějí její dítě. Takže situace může být ještě horší. Avšak Lisa je zvláštní, nejenže je geniální, ale dokáže korigovat své emoce, má v hlavě takový spínač, jak sama vysvětluje, a tím dokáže vypnout strach, zapnout lásku, prostě své emoce řídit. Takže se po únosu nesesype, jak by se to stalo třeba mě anebo komukoliv na jejím místě, naopak v hlavě se jí rozbíhá plán. Vše bedlivě sleduje a ukládá do své paměti, jde na to vědecky, počítá vzdálenosti a pozoruje denní režim únosce. A ten se tentokrát přepočítal. Povede se Lise zachránit sebe i dítě? Čtěte a čtěte, kniha vám vyrazí dech.

Již anotace slibuje velmi neobvyklý příběh a věřte, že to tak je. Lisa je výjimečná, kdokoliv jiný by se na jejím místě zhroutil, vzdal to anebo udělal nějakou chybu. Ona na to jde metodicky, chladnokrevně. Odhodlaná zachránit své miminko, protože ho miluje celým svým srdcem. Nemyslete si, že je bez citu. Z jejího únosce se vám bude dělat zle. Dostane se mu, co si zaslouží?

„Unesli tě. Seberou ti tvoje děťátko a dají ho nějakým zrůdám. Tebe svrhnou na dno lomu. Nikdo nemá ponětí, kde jsi. Musíš si pomoci sama. Tohle jsou holá fakta a ty je musíš přijmout. Jedinými tvými nástroji je to, co najdeš v téhle místnosti. Uvědom si to. Drž se svého plánu.“

V knize jsou dvě dějové linie. Jedna sleduje Lisin osud a v druhé se vydáváme společně se zvláštním agentem Rogerem Liu po stopách únosce. Příběh Rogera o tom, proč se stal zvláštním agentem, je neméně zajímavý, může za to jeden zážitek z dětství. I Roger je obdařen zvláštní schopností, jeho zrak je víc než vynikající, byl by skvělým odstřelovačem, ale on se raději specializuje na únosy dětí. Chce tím něco odčinit.

Autorčin styl psaní vás pohltí, vtáhne do děje, budete mít pocit, že jste uvězněni spolu s Lisou. A nebude se vám chtít odkládat knihu, dokud nebudete znát konec.

Kniha je napsaná čtivě a poutavě. Prolínání vyprávění Lisy a Rogera se vám bude líbit. Autorka nás po celé čtení drží v napětí a přenáší na nás pocity hlavní hrdinky, i když vaše pocity nebudou pod takovou kontrolou jako její. A věřte, že je to vynikající thriller a při jeho čtení budete mít místy husí kůži.

„Mé vnitřní odhodlání pomstít se mu bylo vyšší než tisíce vrcholků hor, vzdálenější než miliardy miliard galaxií, neochvějnější než samotný Bůh, všichni jeho apoštolové, Jeho nepřátelé a miliony matek nezvěstných dětí. Kéž by umřel v těch nejhorších bolestech.“

Obálka knihy čtenáře upoutá, stejně jako její neobvyklý a záhadný název. Při čtení se dozvíte, proč kniha nese zrovna tento název. Prozradím, že čísla odpovídají dvěma nejdůležitějším výhodným položkám z Lisina seznamu věcí, které mají posloužit jejímu plánu v Den zúčtování. Kterým, to vám neprozradím.

Jediné, co bych autorce vytkla je závěr, který bych spíš zkrátila, přišel mi trochu zbytečný, je to spíš takový doslov.

Vzhledem k tomu, že tato kniha je autorčiným debutem, myslím, že se do myslí čtenářů zapsala víc než dobře. Knihu budete těžko dostávat z hlavy.

„A tak jsem se stala lovcem. Lovcem všech těch nechutných opovrženíhodných individuí, těch bezcenných nicek, oblud, které unášejí bezmocné děti a nezaslouží si ani to nejmenší slitování.“

Doporučuji všem milovníkům psychologických thrillerů, těm, co dokáží obrnit své nervy a vydat se spolu s Lisou do chladnokrevného boje s únoscem. A vy, co právě toužebně očekáváte příchod vašeho potomka na svět, si knihu raději schovejte na později, mohla by narušit vaši pohodu.

Děkuji Nakladatelství Omega, že jsem si tento světový bestseller mohla přečíst, a pokud jsem vás navnadila, knihu si můžete zakoupit v Knihy Omega nebo v Knihy Dobrovský.

Moje hodnocení je 100 % s hvězdičkou.







Žádné komentáře:

Okomentovat