čtvrtek 4. ledna 2018

Pohled pod pokličku spisovatelského umění (recenze knihy „Dávám ti své tělo...“ Jak píšu milostné scény - Diana Gabaldon)

„Dávám ti své tělo…“ Jak se píšou milostné scény, autorka Diana Gabaldon, vydal DOBROVSKÝ, Praha 2017, 141 stran

„Nabízí se tedy otázka: jak napsat sexuální scénu opravdu barvitě, ale ne nechutně? Víte, existuje malá finta zvaná Trojčlenka, která říká: pokud použijeme v sexuální scéně tři z pěti smyslů, bude scéna opravdu trojrozměrná.“

Sama autorka Diana Gabaldon pro vás nejspíš není neznámou. Její fenomenální série Cizinka snad nemohla uniknout žádnému velkému čtenáři a ani milovníku romantických a dobrodružných seriálů. Sama jsem, ještě před tím než se rozpoutala "hysterie", přečetla všech šest knih série, které u nás vyšly již dříve, a do příběhu Claire a Jamieho se zamilovala, a tak jsem moc ráda, že se Nakladatelství Omega ujalo znovu vydání a těším se, že se dočkáme všech knih ze série Cizinka.


Před koncem roku u nás vyšla další autorčina kniha, která se velmi dotýká zmiňované série. Autorka v ní prozrazuje jeden z receptů své spisovatelské kuchařky, a to dosti významný a zajímavý, jak píše milostné scény.  Myslím, že právě Diana Gabaldon je tím správným člověkem, který může takovouto knihu s čistým svědomím napsat. Její milostné scény jsou něčím úžasným. Pokud jste měli možnost číst Cizinku, dáte mi zapravdu.

„Špatně napsané knihy jsou jako pandemie. Najdeme je všude, v jakémkoliv žánru. Zatímco špatně napsané vraždy, špionážní příběhy, knihy o elfech nebo o mladých lidech a jejich problémech se sebeúctou jsou jenom nudné - špatně napsané sexuální scény jsou k popukání.

Knihu můžeme brát jako takového malého rádce pro spisovatele, ale i jako zajímavý vhled pro čtenáře. Každý si v knize najde svoje. Autorka své rady doplňuje příklady, výňatky ze svých knih. Můžete tak nahlédnout do těch nejzajímavějších milostných scén, a to i z knih, které u nás teprve vyjdou.

Autorka se zabývá nejrůznějšími typy milostných a sexuálních scén. A zdůrazňuje důležitost dialogu, emocí a Trojčlenky. Nevynechává ani kapitolu o vynuceném sexu, tedy znásilnění, a zde jako příklad uvádí scénu z knihy Bubny podzimu, kterou Nakladatelství Omega v letošním roce chystá. Tato scéna se mi kdysi vryla do paměti a pamatuji si ji dodnes, i když už je to pár let, co jsem knihu Bubny podzimu četla. V knize také najdete kapitolku věnovanou sexu mezi gayi, která je spíše okrajová, přestože sama autorka v sérii Cizinka vytvořila postavu gaye, která v životě Jamieho a Claire sehrála důležitou roli.

„Teď byl s ní a zjistil, že si nepřeje žádné něžnosti ani dvoření. Přála si, aby na to šel přímo, rychle a zprudka. Kdyby byla zlomená, pořezala by ho svými zubatými úlomky, byla by nebezpečná jako opilec s rozbitou lahví.“

Jedná se o útlou knížku, kterou přečtete za jedno odpoledne. Ale pokud jste nadšenci do knih Diany Gabaldon, neměla by vám tato kniha uniknout. Nahlédnete v ní pod pokličku jejího spisovatelského umění. A díky úryvkům z jejích knih si oživíte několik milostných scén anebo nakouknete malým kukátkem do knih, jejichž vydání se u nás teprve chystá.

Diana Gabaldon je dle mého názoru skvělá spisovatelka a její milostné scény ve vás vyvolají silné emoce. Při jejich čtení se vám až zatají dech a nedejbože, pokud vás někdo při jejich četbě vyruší. Myslím, že i díky těmto bravurně napsaným scénám je příběh Claire a Jamieho tak poutavý, citlivý, ale i drsný zároveň.

„Jejich láska je ale vždy vzájemná. Není to láska, v níž by se jeden z partnerů musel obětovat pro druhého. V celém příběhu se navzájem zachraňují. V sázce je pokaždé mnoho. Jamie se původně ožení s Claire, aby ji zachránil před Černým Jackem Randallem. Byla by to tak úžasná věc, kdyby ve skutečnosti Jack Randall nebyl vážnou hrozbou?“

Text doplňují ilustrace milostných scén, které nakreslila Sylvia Giachetti.

Doporučuji ke čtení všem, které kniha zaujme už svým názvem, těm, co chtějí nahlédnout pod pokličku spisovatelského umění, a samozřejmě pro milovníky Cizinky je tato kniha nutností.

Moje hodnocení je 90 %.

„Neexistuje jeden správný univerzální způsob, kterým bychom mohli vše napsat.“

Za to, že jsem mohla nahlédnout do tajemství spisovatelčiny tvorby, děkuji Nakladatelství Omega. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit na Knihy Omega nebo Knihy Dobrovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat