čtvrtek 31. srpna 2017

Knihy na recenze (nakladatelství Omega - Maminčin mazánek a Se záští, portál Chrudimka.cz - Mitsuko)

Dnes nás čeká nejspíše poslední letní den, a tak bych vám ho chtěla zpříjemnit upoutávkou na novinky, na něž budu v brzké době psát recenze.

Pro nakladatelství Omega budu recenzovat hned dvě knihy, a to thriller Maminčin mazánek a thriller Se záští.

Na portálu Chrudimka.cz si budete moci přečíst recenzi na zbeletrizovaný životopis Mitsuko.

Pojďme si knihy prostřednictvím anotací představit.





Maminčin mazánek

Sarah Flint


Tak na tuhle novinku od Omegy se těším moc a zároveň mám strach, abych ten krutý příběh ustála. No jen si přečtěte anotaci, už jen z ní jde mráz po zádech. Jedná se o první díl série s konstáblem Charlotte Staffordovou.


Anotace:

Sleduje... Vyčkává... Kdo je na řadě? Tento thriller o precizním sériovém vrahovi není pro slabé povahy. Musíte být připraveni na šok! Ideální pro fanoušky Angely Marsons.

V lesním hrobě je pohřbena matka s dítětem. Jeden z nich je živý, druhý mrtvý.
Detektiv konstábl Charlie Staffordová má za úkol pátrat po pohřešovaných osobách. Úkolem ji pověřil přímo její šéf, detektiv inspektor Geoffrey Hunter.

Čím více párů je pohřešováno, tím sílí tlak na oba kriminalisty. Stopy jsou nejasné. Identifikovali několik podezřelých, ale je mezi nimi pachatel? Dokáže Charlie zastavit sadistického vraha, jehož jediným přáním je potrestat ty, kdo podle něj provedli něco špatného? Nebo se sama bezděčně stane obětí?

Napínavý, dechberoucí detektivní thriller z nové řady příběhů detektiva konstábla Charlotte Staffordové z londýnské Metropolitní policie.




Se záští

Eileen Cook


U této knihy mě zaujala anotace, ale i krásná obálka. Těším se na tento thriller a jsem zvědavá, zda se autorka postaví v žebříčku po bok Pauly Hawkins.


Anotace:

Pro fanoušky Ostrova lhářů a Dívky ve vlaku je tu mrazivý psychologický thriller o dospívající dívce, která si nemůže vzpomenout na posledních šest týdnů svého života.

Osmnáctiletá Jill Charron vyráží na výlet do Itálie. Má to být dobrodružství na celý život. Ale dochází k nehodě. Jill se probouzí v nemocnici, nohu v sádře, stehy v obličeji, a místo vzpomínek na posledních šest týdnů jen jedno velké nic.Ví jen to, co jí řekli: během školního výletu do Itálie se připletla ke smrtelné nehodě a musela být převezena domů, kde jí otec zařídil nadstandardní péči. Péči, která zahrnuje právníka, ale i houf novinářů...

Protože je možné, že ta nehoda . . . nebyla pouhou nehodou.

Jill se snaží dát dohromady události posledních šesti týdnů, než její dosud pohodlný a bezproblémový život zmizí v nenávratnu.

POKUD SI NEPAMATUJETE,CO SE STALO, JAK MŮŽETE VĚDĚT,ŽE NEJSTE NA VINĚ?





Mitsuko

Vlasta Čiháková


Tato kniha mě zaujala obálkou a skutečně žijící hlavní postavou, o které jsem nikdy dříve neslyšela. Jsem moc zvědavá na příběh Japonky, která měla vliv na dějiny Evropy.


Anotace:

Dva světadíly, dvě kultury, jeden příběh.
Beletrizovaná biografie jedné z nejvýjimečnějších žen minulého století.


Mitsuko Aoyama, provdaná ke konci 19. století za rakousko-uherského diplomata hraběte Heinricha Coudenhove-Kalergi, byla jednou z prvních Japonek, jež přicestovaly do Evropy. Hrabě Heinrich, manžel Mitsuko, o 15 let starší než jeho žena, patřil v době na přelomu 19. a 20. století k nejvzdělanějším a nejvýznamnějším osobnostem rakouské aristokracie, ovládal 18 světových jazyků a jako diplomat působil na vyslanectvích po celém světě. Mitsuko po jeho boku pronikla i do prostředí císařského dvora a seznámila se s výkvětem tehdejší rakousko-uherské společnosti. Stala se matkou sedmi dětí, ze kterých vyrostly výrazné osobnosti – nejznámější z nich je Richard, zakladatel mírového hnutí Pan-Evropa, předchůdce dnešní Evropské unie.

Po předčasné smrti manžela zůstala na správu celého panství sama a její psychická i fyzická odolnost byla vystavena mnoha náročným zkouškám. Později pobývala jako vdova ve Vídni, kde její děti navštěvovaly vyšší školy a kde je dnes pohřbená. Nikdy se jí však nepodařilo vrátit se zpět do vlasti. Zemřela na počátku 40. let 20. století a její jméno je dnes známé jen úzkému okruhu odborníků.

Beletrizovaná biografie Mitsuko, primárně založená na denících hlavní hrdinky, vypráví dramatický životní příběh Japonky i její aristokratické rodiny a dětí v nelehké době kolem 1. světové války v Evropě. Líčí její mládí, kdy byla školena na gejšu, setkání s Heinrichem a rozhodnutí následovat jej do Evropy se všemi z toho vyplývajícími důsledky. Morální síla Mitsuko spočívá především v překlenutí uzavřenosti japonské mentality a podřízení se manželovu krédu „být dobrou katoličkou a Evropankou“.

Vlasta Čiháková Noshiro shromažďovala a studovala archivní materiály dokumentující dramatický životní příběh této výjimečné Japonky již od 70. let 20. století. Díky své jazykové vybavenosti v knize shrnula i všechny dostupné poznatky publikované v japonštině. Text doplňují originální kresby Mitsuko, unikátní fotografie pocházející z českých i japonských archivů a bohatý jmenný a věcný rejstřík přibližující čtenářům historické reálie celého příběhu.




Vybrali jste si? Věřím, že ano. Dejte vědět, pokud se některou z těchto knih chystáte číst.

2 komentáře: