středa 20. října 2021

Dvě leporela o vozidlech a strojích pro nejmenší (recenze knihy Auta, jeřáby, bagry a traktory a knihy Vítej na stavbě)

Máte doma malého človíčka, který se zájmem sleduje každý projíždějící traktor, každé hasičské auto, bagr, či jinou techniku? Pak ho jistě zaujme velkoformátové leporelo z Nakladatelství JUNIOR, a to Auta, jeřáby, bagry a traktory, a pokud je to budoucí malý stavitel, tak mu jistě radost udělá i další velkoformátové leporelo od téhož nakladatelství, a to Vítej na stavbě. Pojďme si obě leporela krátce představit.




V knize Vítej na stavbě můžete sledovat, jak se staví domy, ale také jak se domy bourají a nahrazují je několikapatrové budovy, jak se staví mosty a jak se budují tunely. Každému z těchto témat je věnována dvojstrana plná nejrůznějších detailů a lidí, kteří se na práci podílejí. Obrázek je vždy doplněn kratičkým textem, který malého průzkumníka upozorní na to, co by neměl přehlédnout. A zároveň vždy dostane úkol, co na obrázku najít. Poté následuje dvojstrana, kde je například vyobrazeno nářadí, stavební technika, ale také profese lidí na stavbě. Jednotlivé obrázky jsou doplněny popiskem.

Nejenže malí kutilové najdou v knize nové informace a naučí se nová slova, ale zároveň obrázky zachycují některé vtipné situace, které děti jistě pobaví, například koza, která odpočívá na tubusu tunelu. S knihou se dá krásně pracovat, děti mohou na obrázcích vyhledávat detaily, které jim dáte za úkol najít, nebo si můžete podle obrázků vytvořit společný příběh. Myslím, že vám, stejně jako mně, neunikne, že kniha je genderově vyvážená, protože v ní najdete třeba ženu zednici, elektrikářku, jeřábnici a další.

„Ve městě se staví vysoká kancelářská budova. Na tak velké stavbě pracují stavební dělníci současně na různých podlažích. Nahoře se ještě staví poslední patro, ale na podlažích pod ním už řemeslníci začínají s vnitřními pracemi. Osazují okna, omítají stěny a rozvádějí elektrické vedení. Hned vedle se bourá stará zchátralá budova pomocí bourací koule a obřích demoličních kleští.

No tohle! Poznáš, kdo stavařům obsadil mobilní záchod?“






Žádné komentáře:

Okomentovat