pondělí 18. března 2019

I těm nejsilnějším se má pomáhat (recenze knihy Moje maminka je nejsilnější na světě – Nicola Kentová)

Jaká je tvoje maminka?
Ta moje má velikou sílu. Je ze všech maminek na světě nejsilnější. Představ si, že unese všechny moje poklady, které venku nasbírám! A taky je moc hodná. Ochotně pomůže všem svým kamarádům i známým. Moje máma je prostě úžasná. Ale i ten největší silák si někdy musí odpočinout – a i ta nejsilnější maminka občas potřebuje, aby někdo pomohl jí…

Krátký příběh, který v sobě však skrývá velké poučení nejen pro nejmenší, ale i pro jejich rodiče. Autorka a zároveň ilustrátorka Nicola Kentová si splnila svůj sen a stala se spisovatelkou a toto je její první kniha.
Maminka malého medvídka je ta nejsilnější na světě, alespoň její malý synek si to myslí. Protože mu v tašce nosí všechny jeho poklady, které najde venku a nejen ty, unese i jeho kolo, unese i svého syna a stále to ještě nestačí. Maminka pomáhá i ostatním, například zebře vezme nákup, lvovi prádlo, pomůže i slonovi, gazele, tygrovi, hrošici a paní Plameňákové. Co všechno maminka ještě unese? Co se stane, když medvídek na tu velkou horu věcí, kterou maminka nese, přihodí žaludový trojlístek? Je jeho maminka opravdu tou nejsilnější? A co se stane poté, co mamince dojdou síly? Kdo jí pomůže?
„Mami, mohla bys mi vzít tohle?
A toto?
A ještě tyhle věci?“
Knížka je určena těm nejmenším už od dvou let. Malé děti jistě zaujme svými krásně barevnými a veselými ilustracemi. Starší děti porozumí příběhu a budou mít jistě řadu otázek. Myslím, že by mohla zaujmout i děti před druhým rokem věku, pokud tedy knihy netrhají, protože tato kniha není leporelo, ale je to klasická papírová kniha.
Knihu jsem četla večer před spaním naší skoro čtyřleté dceři a moc se jí líbila, nejvíce ji samozřejmě zaujaly ilustrace, a především obrázek rozevřené tašky paní Medvědice, protože v její velké tašce se ukrývá řada pokladů a autorka ilustrace v tomto případě doplnila i popisky. Dcera chtěla, abych ukazovala na jednotlivé věci v tašce a že ona bude říkat, co to je. Takže malí čtenáři nejsou jen pasivními posluchači, ale ilustrace je vtáhnou do příběhu a vzbudí v nich zájem.
„Maminka vždycky ochotně pomohla i všem svým kamarádům.
Mohla bys mi to vzít?
Jasně! Hoď to na řídítka!
Zebře nesla nákup.“
Jak jsem již uvedla, jedná se o krátký příběh, ale má svoji hloubku. Děti z něho mohou pochopit, že mamince je třeba pomáhat, a to i když se nám zdá, že je nejsilnější na světě a že všechno zvládne sama. Poučeny budou i maminky, že je třeba odpočívat a také si říct o pomoc, když už nám síly nestačí, a že je důležité do pomáhání zapojit děti již od malička. Myslím, že řada maminek se v příběhu najde a možná je přiměje se nad sebou zamyslet.
Knížka ve mně zanechala krásný dojem, a to nejen díky pestrobarevným ilustracím, ale i svojí pointou.
Knihu doporučuji všem malým dětem a jejich rodičům. Můžete ji dětem přečíst před spaním anebo si nad knihou s dětmi popovídat kdykoliv během dne.
„Všichni se shodli na to, že by si maminka měla pořádně odpočinout…
…a že bychom jí měli víc pomáhat.“
Moje hodnocení je zasloužených 100 %. Jedná se o velmi zdařilou knižní prvotinu. 
A ještě vám prozradím, že autorce v originále vyšly již další dvě knihy pro děti, tak se snad čeští čtenáři budou moci těšit na jejich vydání i u nás.

Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.


Žádné komentáře:

Okomentovat